Innebandyförbundet utvecklar unga spelares fysiska förmåga
7/6, 2019 kl. 11:16130 tränare från Gästriklands Innebandyförbund samlades på Scandic Väst i Gävle för att lära sig mer om fysisk utveckling. Svenska Innebandyförbundet och flera av Sveriges olika specialförbund har kopplat sin utvecklingsplan till LTAD som står för Long Therm Athletic Development för utveckling av barn och ungdomars atletiska förmåga före, under och efter puberteten.
130 tränare från Gästriklands Innebandyförbund samlades på Scandic Väst i Gävle för att lära sig mer om fysisk utveckling. Svenska Innebandyförbundet och flera av Sveriges olika specialförbund har kopplat sin utvecklingsplan till LTAD som står för Long Therm Athletic Development för utveckling av barn och ungdomars atletiska förmåga före, under och efter puberteten.
Här är några punkter som fystränaren Niclas Carlson från Gävle tog upp med Gästriklands Innebandyförbunds barn- och ungdomstränare som tränar barn och ungdomar efter Svenska Innebandyförbundets utvecklingsplan enligt Long Therm Athletic Development på grön,
blå och röd nivå.
I 6-8 års ålder lär sig barn som följer en utvecklingsplan som bygger på LTAD att utveckla rörelser med balans och koordination. Den träning av balans och koordination som inte blir av i 6-8 års ålder är svårt eller omöjligt att ta igen. Balans och koordination lägger god grund för utveckling av allmän muskelstyrka och nästan all grundläggande teknik som ska användas som ungdom, junior och senior.
När barnen är 8-10 år är det dags att träna olika typer av snabbhet. Det är när barnen är små som snabbheten är lättast att utveckla. Istället för att "träna på att tävla" ska barn lära sig att träna för att utveckla balansen, koordinationen och snabbheten i unga år. Den som inte tränar snabbheten som riktigt ung kan få det svårt att träna och tävla på en junior och senior hög nivå.
Den motoriska guldåldern inträffar i 10-12 års ålder. Barn som redan lärt sig att träna istället för att tävla ska under den motoriska guldåldern utveckla nästan all teknik som ska användas på junior och senior nivå. Det handlar om klubbteknik, bollteknik, hoppteknik lyfteknik, start- och stoppteknik plus all den teknik som kan kopplas till en eller flera olika sporter.
Teknik som inte utvecklas i 10-12 års ålder är
svårt att lära in senare i livet. Därför ska idrottslig utveckling inriktas på att lära sig rätt teknik och att träna på olika tekniker och använda dem på träning, tävling och match. Under den motoriska guldåldern är det lättast att bli stark av styrketräning. I 10-12 års ålder ska barn lära sig att styrketräna och träna styrketräning med rätt teknik.
Det är i 10-12 års ålder som barn blir starka och lär sig att tåla mjölksyra med hjälp av styrketräning. Chansen att lära sig tåla mjölksyra genom anpassad styrketräning kommer aldrig igen. Det är av den anledningen som barn som enligt LTAD som "lärt sig att träna" ska "träna på att träna" istället för att "träna på att tävla" för att utveckla tekniken, styrkan och uthålligheten när den är som lättast att träna upp.
Ibland lockas barn- och ungdomstränare att "träna på att vinna" helgens matcher. Enligt LTAD är det bara ungdomar som tränar och tävlar på en nationell högsta nivå som ska "träna på att tävla" i de övre tonåren och unga idrottare som tränar och tävlar på högsta internationella nivå som ska "träna på att vinna" större mästerskap. Alla andra barn och ungdomar ska i lugn och ro "lära sig träna" och träna på att träna" under barn- och ungdomsåren.
I 12-16 års ålder är det lättast att utveckla konditionen.
Ingen gång i livet är det så lätt att förbättra sitt Vo2 max som i de tidiga tonåren. Barn som tränat balans och koordination i 6-8 års ålder, tränat snabbheten när dom är 8-10 år och utvecklat styrkan och tekniken mellan 10-12 års ålder kan som 12-16 åring träna konditionen på ett effektivt sätt.
Barn och ungdomar som inte lärt sig att träna och som glömt att "träna på att träna" för att dom varit för upptagtna med att träna på att tävla och träna på att vinna barn och ungdomsmatcher kommer att sakna balansen, koordinationen, styrkan och uthålligheten när det äntligen är dags att att träna på att tävla och träna på att vinna på junior och senior hög nivå.
All Sport & Idrott
Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team
http://www.niclascarlson.se
WEBCOACH
http://www.webcoach.se
TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se
Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se