Här är fotboll mycker mer än bara en sport. Fotboll är en del av italiensk kultur, precis som mat och kaffe. Den liknas en religion eller konstform som är lika integrerad i kulturlivet som språket. Det italienska folket är passionerade när det kommer till fotboll och de tas på störsa allvar, både från supportrar och spelare. Det är inte bara serie a som är viktig, utan all fotboll oavsett nivå är integrerat med den italienska själen.

Tifosi: Kärlekens och lidandets legioner

Det bultade hjärtat i den italienska fotbollskulturen kommer från supportrarna, eller tifosi, som det även kallas. Hängivna fans förvandlar en tom fotbollsarena till en festival med musik, färger och glädje. Sammanhållningen syns i att alla supportrar för ett lag är klädda i samma färger och sjunger sånger för att heja på sitt lag vilket skapar en elektrisk atmosfär som är svår att slå. Den verkliga kärleken till sporten genomsyrar det som sker bland fansens. 

Precis som all kärlet kan det leda till lidande och ett krossat hjärta. Passionen för sitt lag leder ibland till våldsamma konfrontationer mellan olika fans. Det finns rivaliteter som är uråldriga mellan vissa lag, som exempelivs den mellan Juventus och Torino. Trots upplopp och ibland våld så finns det alltid en ömsesidig respekt för den passion båda sidorna erhåller. Man kan alltid erkänna att den andras passion är verklig vilket, trots att de är motståndare, delar en viktig aspekt av italiensk kultur. 

Catenaccio: Italienska murar av elegans

Det går att känna igen italiensk fotboll jämfört med hur sporten spelas i andra länder. Italiensk fotboll genomsyras av begreppet "catenaccio", vilket i princip är en defensiv speltaktik där diciplin väger tyngst. Det har även en betydelse att ansvar utkrävs kollektivt och av hela organisationen. Spelare, tränare, läkare och alla som är iblandade i organisationen ansvarar för lagets framgång. 

Den defensiva taktiken gör landets spelstil väldigt pragmatisk och effektiv. Likt italiensk kultur finns det en avslappnad och självsäker karaktär. När det sedan finns en möjlighet till offensiv så slår man om fort och effektivt. Det finns en verklig elegans i den italienska spelstilen. Man väntar ohch väntar tills att man plötsligt attackerar. Spelstilen är en del av landets fotbollstradition. Den syns i den inhemska ligan så väl som i internationella spelsammanhang. 

Vissa har dock invädningar mot Catenaccio och kritiserar den defensiva spelstilen. Trots det så är det italienska sättet att spela fotboll på onekligen framgångsrikt. 

Fotboll som en spegel av samhället

Den italienska fotbollen är så mycket mer än bara en sport på planen. Fotboll återspelar sahällets sociala och politiska verkligheter. Rivaliteten mellan olika klubbar grundar sig i verkliga och historiska motsägelser mellan olika regioner. Fotbollen blir även en slags platform för politiska protester och uttryck. Det är just den här kopplingen mellan sporten, supportarna, historia och politik som bidrar till hur fotboll är en så pass integrerad del i det italienska livet och identiteten.

Från gatorna till de stora scenerna: Fotbollens allestädes närvaro

Vidare ser vi hur fotbollen också finns överallt i landet. Det är en naturlig del av folkets vardag. Barn spelar fotboll på skolgårdar eller på gatorna tillsammans. Gårdagens match diskuteras flitigt på kaféer och barer bland den lite äldre befolkningen. 

Nyheter som resultat, övergångar och landslaget är ständigt en del av nyhetssändningar på tv och radio. Att det ständigt är närvarande är ett bevis på hur mycket fotboll faktiskt betyder för personer i alla åldrar.

Slutsats: En oskiljaktig del av den italienska identiteten

Den italienska fotbollskulturen är alltså mycket mer än bara underhållning. Sporten symboliserar passion, kärlek, skönhet, och är en återspeglning av landets historia, samhälle och politik. Fotbollens taktik är en reflektion av landets karaktär förmåga till kreativitet och skapa chanser genom att observera, vara disciplinerad och hålla hoppet uppe. 

Idén om kollektivt ansvar och kollektiv vinst och firande är lika viktigt i fotboll men även för landsmännen emellan utanför sporten. 

För att förstå italiensk kultur måste man titta på och förstås italiensk fotboll eftersom det är ett och samma fenomen. Det är en integrerad del av landets kultur och en del av individens livsstil och personlighet.

För lära dig mer om hur italien och fotboll hänger ihop kan du: 

  • Köpa biljett till en serie a-match och uppleva en match och atmosfären i verkligenheten
  • Läsa på om de mest berömda klubbarna och spelarna i Italien som Milan och Juventus.
  • Läs på ytterligare om den italienska fotbollstraditionen och taktiken som tagit landet till höjder endast få nationer har upplevt inom fotboll.
  • Förstå hur viktig supporterkulturen är och analysera sånger, flaggor och koreografier.
  • Läsa böcker om hur italiensk fotboll och politik gått hand i hand i åratal.