Styrketräning leder inte till att ungdomar blir orörliga och långsamma. Tvärtom är styrketräning en förutsättning för att spelare som växer ska utvecklas och bli snabbare och mer explosiva i tonåren.

En större och starkare muskelmassa kan däremot förändra ett tidigare optimalt rörelsemönster hos barn och ungdomsspelare när musklerna blir större och starkare under puberteten.

Ett optimalt rörelsemönster hos en ungdomsspelare som har automatiseras av tidig specialicering där barn och ungdomar bara ägnar sig åt en sport kanske inte är lika optimalt när kroppen växer till sig i puberteten.

Det är först senare i tonåren som specialisering och automatisering av komplexa och idrottsspecifka rörelsemönster ska ske när kroppen vuxit klart på längden och bredden.

Att nöta samma mönster i en sport som barn leder inte raka vägen till framgång. Barn behöver skaffa sig ett brett och omfångsrikt rörelseregister och bekanta sig med alla möjliga typer av enkla och sammansatta rörelser från olika sporter under uppväxtåren.

Samtidigt med rörelseträning ska åldersanpassad styrketräning bedrivas för att berika barn och ungdomar med ett ändamålsenligt och ergonomiskt rörelseutförande för att kunna bedriva olika former av motions och tävlingsidrott som vuxna.

Det är ingen större mening att nöta en viss teknik för en sport i tidiga år om man glömmer bort att samtidigt utveckla den fysiska förutsättningen för att kunna utvecklas i sport.

När styrkan och kroppsstorleken tilltar försvinner en till synes fulländad teknik för en ung talang när musklerna blir både större och starkare när kroppen vuxit klart.

Genom att träna allmänt utan att specialisera sig i en sport och samtidigt träna styrketräning som åldersanpassas för barn och ungdomar som växer får unga individer tillgång till ett bredare rörelseregister och lär sig hantera kroppen på ett sätt som passar för all typ av idrott senare i livet.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se