Svensk hjärnforskning på Karolinska Institutet KI visar i forskningsprojektet Brainchild att barn och ungdomar inte alltid ser kopplingen mellan ansträngning och framgång.

http://www.expressen.se/ledare/kravloshet-ar-ett-svek-mot-barnen/

Att kämpa sig till framgång är inte helt självklart för många unga människor som hellre förlitar sig på tur och talang än att uppfylla betygskriterier och krav för att uppnå önskade resultat.

Resultaten stämmer väl överens med Pisas Sverigeundersökning 2013 där elever inte uppskattar värdet av att att kämpa sig till framgång och istället tror att man behöver ha särskild talang eller tur för att lyckas med det man gör.

När eleverna har "otur" på ett prov tenderar både barnen och deras föräldrar att skylla misslyckanden och bristande resultat på läraren och andra yttre faktorer enligt Pisas rapport.

Inom sportens värld är det inte ovanligt att föreningen, styrelsen eller tränaren som får kritik från föräldrar och barn på samma sätt

Att tala om barn som bra eller dåliga ska undvikas enligt forskarrapporten Brainchild som bygger på moderna rön om att hjärnan är mycket mer formbar än man tidigare trott och att det går att träna upp sina förmågor bara man anstränger sig.

Brainchild berättar att barn inte är bra eller dåliga utan att barnen lär sig långsamt eller snabbt och att alla som vill kan nå längre om de är målinriktade och kämpar på även när det känns motigt.

Genom att ställa relevanta krav på barnen och samtidigt ställa krav på att den att som utvecklar barn och ungdomar i skolan och idrottsföreningen ställer krav på barnen är det lättare att nå uppsatta mål för varje individ som vill utvecklas i skolämnen och sport.

Samtidigt som debatten om för höga krav på barn och ungdomar pågår visar svensk hjärnforskning att kraven hjälper till att stimulera utvecklingen av hjärnan och att kravlöshet enligt studien är -ett svek mot unga människor som vill utvecklas.

Betygskriterier i skolan och kravprofiler för varje utövad sport berättar med tydlighet vilka nivåer som ska uppnås under barn och ungdomsåren för att resultaten ska räcka till fortsatta studier eller spel på en högre nivå.

Hur ser kravbilden ut på barn och ungdomar i din förening och i ditt lag. Utvecklar ni unga idrottare mot förbundets kravprofil eller är ni en prova-på-sport utan krav?


TRÄNINGSDAGBOK
http://www.webcoach.se


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se