Genom att veta vilka linjer som gäller för olika sporter och vad dem symboliserar, blir det också lättare att förstå vad som händer i spelet. Eftersom linjerna fyller en viktigt funktion, måste man också underhålla och måla om dom under årens lopp. Eftersom det kan vara svårt att måla rakt, samtidigt som man ska hålla ordning på måtten, väljer många idag att använda en linjeringsmaskin som sköter jobbet åt en. 

Hur ofta bör man måla om linjerna på en idrottsplan?

Hur ofta man behöver måla om linjerna beror ofta på vilken typ av idrottsplan det är och hur mycket den används. Om det är en plan som används vissa dagar i veckan, bör de markerade linjerna målas om minst en gång per säsong och vid behov. För andra typer av planer, som vid idrottsplatser och skolgårdar, kan man behöva måla om linjerna oftare. Eftersom väder kan påverka linjernas långvarighet kan behovet skifta beroende på hur vädret har varit under säsongen. Idag är det mycket enklare att måla om linjerna eftersom maskiner sköter det mesta åt en, förr var man tvungen att hålla reda på olika mått för spelplanen själv. Detta har gjort att underhållningen av exempelvis fotbollsplaner, har blivit betydligt mindre besvärligt.

Vad är syftet med linjerna på en idrottsplan?

Linjerna på en idrottsplan har olika syften beroende på vilken sport som spelas. För fotboll är linjerna utformade för att markera exempelvis mållinjen, sidlinjerna och straffområdet. För basket är linjerna även utformade för att markera trepunkts linjen och den halvcirkel som markerar free throw-linjen. För tennis är linjerna utformade för att markera baslinjen och serviceboxen. I allmänhet hjälper linjer till att definiera spelområdet och ge spelarna ett tydligt område som de kan röra sig inom utan att vara rädda för att dom bryter mot reglerna.

Kan man använda samma linjer för flera olika sporter?

Det är möjligt att använda samma linjer för flera olika sporter. Fotboll, basket, tennis och andra lagspel har alla sina egna specifika linjer som skiljer sig från varandra. Men det finns också vissa typer av linjer som kan användas för flera olika sporter. Till exempel kan man använda en enda lång rak linje för att markera banaområdet i både tennis och badminton.