Uppsittningar eller situps används för att testa idrottsutövare och taktiska atleter som militärer
och insatspersonal över hela världen.

Situps ingår av tradition i ett standardiserat testbatteri för att bedöma den fysiska prestationsförmågan bland kvinnor och män i alla åldrar.

Företrädare för US Navy avråder användandet av uppsittningar vid tester av sin personal och beskriver
övningen som förlegad och en direkt orsk till utvecklingen av ryggbesvär.

The US Marine Corps utesluter också uppsittningar och uppdaterar sitt testbatteri med tester som både testar fysiska kapacitet och förebygger skador.

Den amerikanska armén berättar i en studie som presenteras för resten av världen förra året att över hälften av alla skador som uppstår vid tester och träning orsakas av situps som numera tagits bort som test när man utvärderar den fysiska förmågan hos militär personal.

I Kanada och flera andra länder testas militären med olika former av tunga lyft istället för situps för att utvärdera bålstyrka och stabilitet. Även många fysioterapeuter och personliga tränare undviker träningstestet i sina rehab- och träningsprogram.

Det kan vara dags för svenska idrottsförbund att styrka uppsittningar i de kravprofiler som används för att mäta fysisk förmåga bland aktiva medlemmar eftersom övningen anses orsaka diskproblem i ländryggen.


National Strength and Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se