Momentum är ett låneord som ibland används inom lagbollsport när turen vänder. Det beskriver ett idrottspsykologiskt uppsving men är i grund och botten ett fysiskt uttryck för slagkraft och rörelseenergi.

Momentum bygger på principer ur tröghetsläran och beskriver massan gånger farten eller kilo gånger meter per sekund där rörelsen fortsätter i samma riktning när den väl kommit igång.

-Ett stort momentum är på så vis en kraft som bara fortsätter utan stopp. Ett lag som har störst momentum är per definition därför svårstoppade.

-För att vara noggrann beskriver formeln (kg x m/s) momentum först när riktningen framgår exempelvis rakt framåt.

-Att mäta momentum i praktiken är att använda kroppsvikten tillsammans med farten som riktas framåt och räkna ut effekten under kort sprint.

Momentum blir högre när massan och hastigheten ökar och kan beskrivas som "massa i rörelse". Utan rörelse har momentum värdet noll trots att massan är stor.

Spelare som står stilla och lag som tröttnat och rör sig långsamt eller lite på planen har därför lågt eller inget momentum att tala om.

Det finns inget momentum om inte massan är på väg. För en amerikansk fotbollspelare gäller det därför att stora, starka spelare utför snabba rörelser för att momentum ska bli mätbart.

När en ung otränad receiver som väger 65 kg springer rakt fram i en hastighet av 9 km i timmen för att fånga en boll är momentum (65 kg x 9 m/s) lika med 585 kg gånger meter i sekunden som transporteras rakt fram på fotbollsplanen.

När en vältränad strong safety i samma ålder med en vikt på 92 kg dyker upp i bollens bana med samma löphastighet blir momentum (92 kg x 9 m/s) lika med 828 kg i rakt motsatt riktning.

En skillnad på 243 kg i rörelse när spelarna möts i kamp om bollen. Momentum är den rörelseenergi som uppstår när stora och starka spelare rör sig snabbt på planen.

Att snacka om momentum som tur som ger extra energi till laget håller därför inte i fysiska sporter. Det är inte turen utan storleken, styrkan och farten hos varje spelare som skapar momentum i matchen


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF World Team American Football 2015

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

National Strength & Conditioning Association.

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se