– Det är helt riktigt, berättar Niclas, jag har skrivit ett kontrakt med IFAF, den Amerikanska fotbollens motsvarighet till den vanliga fotbollens FIFA. Det handlar om att utveckla den internationella amerikanska toppfotbollen för att i framtiden få till ett världsmästerskap värt namnet. Idag är det USA som dominerar den amerikanska fotbollen i världen både på dam- och herrsidan före Canada. Det ser ut ungefär som i världshockeyn just nu, säger Niclas. Sverige placerar sig som topp tio i världen och får jobba hårt för en vinst i varje mästerskap.
Niclas Carlson är IFAF Strength and Conditioning Coach för säsongerna 2010-2011. Uppdraget är en del i internationella fotbollsförbundet IFAF nya utbildningsprogram, IFAF Education Development Program, EDP för att stödja och utveckla spelare och ledare världen över och skapa förutsättning för att höja standarden på den amerikanska fotbollen nationellt och internationell i flera länder.
– Det blir en del resor, men jag letar mästerskap och flernationsturneringar för att spara tid. Det innebär exempelvis EM i Frankfurt, 4-nationers i Serbien. Det gör att jag når nio lag av tolv planerade redan under 2010, berättar Niclas.
– Det handlar om att få resten av världen att förstå att fysiken spelar stor roll. Fotboll har det spelats på flera håll världen över, sedan andra världskriget. Boll kan de redan spela och nu handlar det om att matcha världen mot samma mål, att slå USA på hemmaplan i deras egen nationalsport Amerikansk Fotboll. Det är lite som med OS-basketen. Det gäller att knäcka Dream Team en gång för alla. Det såg svårt ut länge, men så till slut en dag lyckades det.
Niclas har utvecklat en plan och en strategi för att kunna mäta och matcha varje spelares kapacitet mot de krav som ligger till grund för spel på absoluta toppnivå i amerikansk fotboll. Det är en plan som håller världsklass, menar Niclas, då inget annat skulle duga.
– Jag kommer nog aldrig att sluta med praktiken i Gävle, det är som en del av mig själv och många skulle nog bli besvikna om jag skulle stänga den dörren. Det handlar bara om att planera tidpunkterna ännu effektivare, hälsar den resultatinriktade coachen.

Text: SvenskPress.se