Det finns nog få människor som pratar om vädret så mycket som vi i Norden gör. Med en ett klimat som skiftar så mycket från månad till månad är det alltid ett ämne som är uppe till diskussion. Att man förknippar november med stora mängder regn är dock inte någonting ovanligt för de allra flesta. Allt som oftast får man i tid och otid plocka fram regnkläder för barn men även för vuxna.  

Men i år har det faktiskt sett något annorlunda ut. För trots att det varit många lågtryck som dragit in över landet under månaden, så har det faktiskt på de allra flesta platser varit torrare än det brukar vara under månaden. Utöver i fjällkedjan i Norrland och i mellersta Götaland där det kom mer regn är vanligt, så har det på andra platser runt om i landet varit torrare. Så även om novembermånad ofta kan kännas mörk och grå så har det åtminstone inte regnat lika mycket som det brukar under november i år något som är till mångas stora glädje. 

En del snö 

Men även om månaden bjudit på varit mindre nederbörd än normalt så har det på en del platser fallit en del snö. Framför allt i de övre delarna av landet, som i mellersta och norra Norrland där det i början av månaden kom ett stort snötäcke. Snö är kanske inte någon ovanlighet i Norrland under denna perioden av året, men faktiskt föll det en del snö även på vissa platser i Södra Svealand och Götaland. 

Blir det kommande månaderna då mer regniga än vanligt? 

Som alltid när det varit en period där vädret varit, låt säga mer eller mindre blött än vi förväntat oss så kan man fråga sig om det kommer att bli en period som är tvärtemot. Men det är omöjligt att förutse om de kommande månaderna kommer att fortsätta på samma spår eller om det kommer att blir mer nederbörd än det var under novembermånad. Vädret är som vi alla känner till alltid oerhört svårt att förutse, därför kommer vi inte ge oss på några spekulationer kring om det torrare vädret kommer hålla i sig de kommande månaderna eller om det kommer bli tvärtemot.