Skateboards och dess historia

Skateboarding har kommit långt sedan det först dök upp på scenen på 1940-talet. Från att vara en enkel träbräda med rullar har skateboarding utvecklats till en av de mest utmanande och spännande extremsporterna. Medan grundkonceptet att åka på en bräda har förblivit detsamma har utformningen och konstruktionen av skateboards förändrats mycket.

Här kommer vi att gå igenom hur du på bästa sätt kan hitta den skateboard som passar dig om du går i tankarna på att köpa en skateboard själv.

Vanliga typer av skateboards

Street Skateboards

Street skateboards är den vanligaste typen av skateboard och används huvudsakligen för trickåkning på gator och skateparker. Dessa skateboards är vanligtvis kortare och har hårda hjul som ger bättre kontroll och manövrerbarhet på asfalt och betong.

Cruising Skateboards

Cruising skateboards är utformade för att ge en smidig och bekväm åktur på långa sträckor. Dessa skateboards har vanligtvis större hjul och en längre bräda för att ge mer stabilitet och snabbhet på olika typer av terräng.

Longboards

Longboards är en annan typ av skateboard som liknar cruising skateboards i utformning, men de är ännu längre och har ännu större hjul. Longboards är perfekta för långa och avslappnade åkturer, downhill-åkning och carving.

Old School Skateboards

Old school skateboards är inspirerade av de tidiga dagarna av skateboardåkning. Dessa skateboards har ofta en klassisk design med större och bredare bräden och hjul. De är populära bland skateboardentusiaster som vill återuppleva känslan av skateboardåkning från förr.

Electric Skateboards

Electric skateboards är det senaste tillskottet till skateboardfamiljen. Dessa skateboards drivs av elmotorer och kan nå höga hastigheter utan att du behöver trampa. Electric skateboards är ett utmärkt val för pendlare eller personer som vill ha en extra kick i sin åktur.

Tillbehören på en skateboard

Skateboard Decks

Skateboard decks är själva brädorna på skateboarden. De är vanligtvis tillverkade av trä eller kompositmaterial och finns i olika former och storlekar. Valet av skateboard deck beror på din kroppsvikt, åkstil och personliga preferenser.

Skateboard Trucks

Skateboard trucks är de metallaxlar som monteras på undersidan av skateboarddecken. De är ansvariga för att koppla samman hjulen med brädan och ger stabilitet och kontroll under åkningen. Det finns olika typer av skateboard trucks som är utformade för olika åkstilar.

Skateboard Hjul

Skateboard hjul är en viktig del av skateboarden och påverkar åkstilen och prestandan. Hjulens storlek, hårdhet och form spelar en roll i hur skateboarden rullar och greppar ytan. Det finns hjul som är bättre lämpade för trickåkning och hjul som är bättre för cruising och downhill-åkning.

Skateboard Bearings

Skateboard bearings är små kulor som sitter inne i hjulen och möjliggör en smidig rörelse. Kvaliteten på bearings påverkar skateboardens hastighet och rullning. Det finns olika klassificeringar av skateboard bearings som mäter hastighet och prestanda.

Skateboard Griptape

Skateboard griptape är det halksäkra materialet som täcker ovansidan av skateboarddecken. Griptapen ger grepp och fotstöd för åkaren, vilket är avgörande för att utföra trick och manövrer på skateboarden.

Skateboardkläder och skyddsutrustning

För att åka skateboard på ett säkert sätt är det viktigt att använda rätt kläder och skyddsutrustning. Det inkluderar hjälm, armbågsskydd, knäskydd och handledsskydd. Det är också vanligt att använda skyddsjackor och specialdesignade skateboardkläder för att skydda kroppen vid fall och krascher.

Underhåll av skateboard

För att hålla din skateboard i gott skick och säkerställa att den presterar på toppnivå är regelbundet underhåll viktigt. Det inkluderar att hålla hjulen rena, byta ut slitna delar, justera trucks och se till att brädan är i gott skick.

Vill du läsa mer om tips kring hur du tar hand om din skateboard så rekommenderar vi att spana in Brädkultur och deras hemsida. De är direktåterförsäljare till Vans med både fysisk- och webbutik.

Slutsats

Skateboarding är en fantastisk sport med många olika typer av skateboards att välja mellan. Oavsett om du är intresserad av trickåkning, cruising eller downhill-åkning, finns det en skateboard som passar dig. Genom att välja rätt skateboard och hålla den i gott skick kan du njuta av en rolig och spännande åktur.