God rörlighet, ledstabilitet och en samordnad böj- och sträckförmåga i fötter, höfter och knän är det som skapar full frihet och kraft i åkningen. Over head squat testar och tränar på samma gång.

Over head squat är en test som mäter mobilitet och stabilitet som går att översätta till bra skridskoteknik. Långt ifrån alla spelare i ett lag oavsett ålder och nivå kan utföra testet.

En duktig fystränare för ett hockeylag jobbar med tester och träning som går att koppla ihop med en förbättrad prestation på isen.

På samma sätt som skridskotränaren vill att spelaren böjer i fotleder, höfter och knän med bra kontroll på tyngdpunkten utan att överkroppen fälls för långt framåt vill fystränaren att spelarna utför en over head squat med eller utan belastning.

Testet ger både fystränaren och skridskotränaren en uppfattning om spelarens förmåga att kontrollerat böja benen och sträcka överkroppen på samma sätt som vid skridskoåkning med rätt åkteknik.

Over head squat testar och tränar samtidigt rörlighet i ett rörelseplan och stabiliteten i de två andra rörelseplanen så att spelaren kan träna upp förmågan att snabbt böja och sträcka i fotled och höft utan att knän och rygg viker sig eller vrider sig ofördelaktigt under skridskoåkning och annan hockeyträning.

De spelare som har lättast att utföra en over head squat är ofta de som åker bäst, springer fortast och hoppar längst.

Testet är utslagsgivande när det saknas rörlighet i fotleder, höftleder och bröstrygg och när stabilitet i knäleder, ländrygg eller axlar saknas.

Rätt använd kan testet ge fystränaren en bra bild av hur spelaren kommer att röra sig på isen. När testresultatet för overhead squat blir bättre förbättras även åktekniken.

Använder ni over head squat som uppvärmning och träning för att utveckla bättre åkteknik i ditt lag eller kickar ni mest boll på parkeringen för att värma upp innan ni går på is.


National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31816a59f2