Just den här säsongen som spelas 2021 och 2022 ser faktiskt ut att bli historisk, med spännande händelser som aldrig verkar ta slut, eller överraska för den delen. Som vanligt är det fortfarande två lag som tävlar om den prestigefyllda kuppen Stanley Cup. Och i början på månaden avslutades även U18-vm som senare under hösten sammanfaller i ett spektakulärt event i Kanada, nämligen JVM. Att eventet äger rum så här, under en för många konstig tid, beror på att turneringen tidigare tvingats ställa in på grund av covid. Nu ser tiderna ljusare ut för arrangören, som hoppas på att eventet kan fortsätta igen i sin ordning.

Eventet kommer som vanligt att sändas i samma kanaler och medier som vid tidigare upplagor. Ta del av Hockey nyheter varje dag hos VMishockey.se, som dessutom kommer följa JVM med aktuella uppdateringar och nyhetsinslag från årets världsmästerskap.

Namnen klara - Äldre spelare får delta

Förbundskaptenen Tomas Montén har nyligen presenterat de spelare som ishockeyfanatiker världen över kommer få följa under årets event. Beslutet är alltså preliminärt och till viss del är det nästan samma profiler som kommer synas som i eventets tidigare. Det har dock skett en del förändringar i regelverket som det internationella ishockeyförbundet initierat. Den kanske radikalaste och mest uppmärksammade förändringen är att spelare som är äldre kan delta, trots att det tidigare fanns bestämda åldrar för spelarna. Just nu ser arrangören alltså mellan fingrarna och kan tänkas släppa in äldre spelare. I sitt beslut hänvisar man att några av de spelare som befann sig i kvalificerad ålder har blivit äldre och skulle enligt det gamla regelverket inte ha möjlighet att delta nu när eventet skjutits framåt i tiden.

För oss som följer eventet finns det fortfarande några namn vi kommer känna igen sedan tidigare. Däremot saknas det två spelare som man ursprungligen gärna haft med i eventet i Kanada, bland annat Alexander Holtz och Lucas Raymond. Anledningen till detta är att båda profilerna har avtal med NHL-klubbar som helst vill att de förbereder sig inför de spelen och den säsongen som väntas komma.

Något annat som många av de intressenter som följt eventet och utveckling kanske lagt märke till är att den truppen som presenterades enbart innehöll 23 profiler, eller spelare. Det finns alltså plats för ytterligare två deltagare i JVM, vilket praktiskt betyder att vi kan komma få se överraskningar när man tar in två nya spelare.

”Sista kvällen med gänget”

Monténs avtal med förbundet skulle löpt ut under våren, men detta blir alltså hans sista mästerskap med det svenska teamet. 

På Ishockeyförbundets hemsida skriver Montén att det känns bra nu när årskullen 2002 äntligen får möjlighet att spela ett världsmästerskap, särskilt då tidigare event som U18 och U20-VM fått ställa in. Han menar att nu känns som att eventet i Kanada blir ”den sista natten med gänget” och att känns skönt att få möjlighet till ett avslut på bästa möjliga sätt. På förbundets hemsida skriver han också att det känns kul att få åka till Kanada och delta i eventet.

Även om några av namnen som kanske borde funnits med på listan, exempelvis Holtz och Raymond, så finns det fortfarande en del intressanta profiler som kan vara intressanta att följa. En av dessa är Jonathan Lekkerimäki. Den här unga spelaren har inte fått möjlighet att delta i JVM sedan tidigare men har historiskt varit en drivkraft i ishockeyn, bland annat när han hjälpte småkronorna till ett guld i världsmästerskapet U18 med hela fem mål. Han stod då för hela 15 poäng, vilket gjorde att han vann poängligan och fick ytterligare uppmärksamhet i eventets All Star. Bra prestationer i JVM skulle därför förstärka hans karriär ytterligare.

Visste du att…?

Studier från USA pekar på att spel i ishockeymatcher i kombination med testcykel i träningslokaler inte visat sig leda till bättre kondition hos yngre spelare under tävlingssäsonger. Hur testerna gått till och vilka metoder som visat sig fungera bättre kan du läsa mer om här, i en sammanfattande artikel om just träning, kondition och ishockey,