Tidigt trött eller upprepat snabb av sprintträning det är frågan. Passiv vila är svaret. Förmågan att vara upprepat snabb på korta distanser är målet med träningen i många bollsporter.

Sprintträning 10 x 20 meter två gånger i veckan förbättrar den fysiska förmågan att vara upprepat snabb på och utanför planen.

Sträckan 10 x 20 meter ska springas med 30 sekunders vila mellan varje kort lopp. Forskning som jämför aktiv och passiv vila 30 sekunder mellan loppen visar att passiv vila helt utan fysisk aktivitet är bäst när det gäller att hålla sluttider och mellantider fortsatt låga lopp efter lopp.

Vid passiv vila blir sluttiderna på 0-20 meter och mellantiderna på 0-5, 5-15, 15-20 bättre än vid aktiv vila.

Sprintträning med aktiv vila där testpersonerna är i ständig rörelse ökar den totala belastningen på kroppen och försämrar sluttider och mellantider på 20 meter sprint redan efter några få lopp.

Passiv vila vid 10 x 20 meter sprint är enligt resultaten av studien bättre än aktiv vila för den som tränar kort sprint för att bli upprepat snabb i sin sport.

Den som vilar passivt mellan varje kort lopp orkar vara upprepat snabb flera gånger i rad än den som vilar aktivt. Träna kort sprint på pigga ben och vila passivt för bästa resultat.National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
 

 

 

 

 

 

 


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001339