Rörligheten ska testas och tränas från det att spelarna är små. Förmågan att samtidigt böja och sträcka i fotleder, knäleder och höftleder är en förutsättning för att utveckla åkstyrka med rätt teknik.

I 10-12 år ålder inträffar det man kallar den motoriska guldåldern där nästan all teknik som används i vuxen ålder ska läras in.

Med nedsatt rörlighet kommer inte tekniken att fungera för att utveckla snabba och explosiva rörelser på eller vid sidan av isen.

I min roll som fystränare har jag gjort tusentals rörlighetstester på spelare i utvecklingsbar ålder. Om inte laget eller föreningen har en särskild plan för rörlighet så klarar bara två spelare i laget de mest grundläggande testerna för rörlighet.

Nedsatt böj och sträckfunktion i fotleden tillsammans med strama baksidor hindrar stela hockeyspelare från att åka med låg tyngdpunkt i en sittande position med ett sträckt bakre ben som är grundläggande för att utveckla den kraft som krävs för snabba och explosiva rörelser på isen.

Rörligheten ska testas med hjälp av enkla rörlighetstester redan i 10-12 års ålder med återkommande tester före, under och efter puberteten.

I samband med puberteten kan testresultat för rörlighet snabbt förändras under tillväxtspurten. Rörligheten försämras också efter skador.

Testar och tränar ni rörligheten i ditt lag eller tränar ni för att bli snabbare och mer explosiva utan rätt förutsättningar?


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

 

 

 

 Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har tidigare ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se