Olyckor sker oftast i mörkret

De flesta olyckor sker i tättbebyggda områden med gatubelysning. 40 procent av olyckor med fotgängare inblandade sker då det är mörkt eller vid skymning. Ungefär var femte olycka hade kunnats undvikas med hjälp av en reflexväst. 

Du syns bättre med reflexväst

En bil med halvljus på ser dig på cirka 125 meters håll om du bär en reflexväst. Utan reflexväst och med mörka kläder på ser bilföraren dig på cirka 20-30 meters håll. Med väldigt ljusa kläder är avståndet cirka 60 meter. 

Reflex enligt lag

Enligt sveriges lag har fotgängare en skyldighet att använda en ändamålsenlig reflex då de vistas vid en väg efter mörkrets inbrott. Trots detta är det endast varannan person som använder reflex. 

Kvalitet - kontrollera den regelbundet

Alla reflexvästar har ett bäst före datum. Kontrollera din reflexväst inför varje säsong. Det bästa är om din reflexväst är märkt med SIS eller CE. 
Västen ska även vara märkt med EN. Detta för att garantera en reflexväst av god kvalitet. 

Komplettera med reflexer på armar och ben

En reflexväst gör det enkelt för bilförare att se dig i mörkret. Med det är bra att komplettera med reflexer även på armar och ben. En reflex i rörelse syns mycket bättre för en bilförare. 

För företag: reflexväst med tryck

Det finns möjlighet att beställa Reflexvästar med tryck på. På så sätt är dina anställda säkra i mörkret och gör reklam för ditt företag på samma gång. Se efter redan nu vilka alternativ det finns för just ditt företag.

Inom idrotten

Det finns ett stort utbud av reflexvästar som inriktar sig just på sport. Du som utövar en utomhussport såsom löpning, cykling eller liknande bör bära en reflexväst. 

Under träning med musik i öronen kan det vara svårt att upptäcka en ankommande bil. 

Barn är extra utsatta

Små barn kan bära en reflexväst även under dygnets ljusa timmar. Det gör det mycket lättare för dig som förälder att se barnet. 

Låt barnet vara med och välja sin väst. Detta gör det lättare att få barnet att faktiskt bära västen dagligen. 

Färger och modeller

Nuförtiden finns det en uppsjö av olika färger på reflexvästar. Varför inte köpa flera stycken i olika färger för att enkelt kunna matcha din outfit för dagen. 

Hitta en modell som passar dig bra. Den ska vara bekväm att bära och även lätt att ha med dig vid alla tillfällen. Det kan vara bra att köpa flera olika modeller som passar över olika sorters vinterjackor.

Glöm inte bort de fyrbenta!

Glöm inte bort dina husdjur. Även de är ute i mörkret och behöver synas. De allra flesta butiker för djur säljer även reflexer. 

Se till att hitta modeller som passar både dig och ditt husdjur. Allt för att det ska vara lätt att använda. 

Även för hästar

Du som hästägare bör också bära en reflexväs i mörkret. Se till att komplettera med bra reflexer även till din häst. Det är tillräckligt riskfyllt att vara ute i trafiken med en häst. Känn dig trygg i att bilister kan se er på långt håll. 

Ta det säkra före det osäkra: bär en reflexväst

Det finns inga ursäkter för dig att inte bära en reflexväst. Ta ditt ansvar och se till att både du och din familj håller sig säkra under dygnets mörka timmar. 

Olyckor är snabbt framme och kommer när du minst anar det. Även om det inte är “ditt fel” är det så lätt att en bilist inte är uppmärksam i mörkret och inte ser dig, ditt barn, ditt husdjur eller liknande.