1080 Quantum Victor Lejon foto: All Sport & Idrott

Robotteknik styr träning för styrka och explosiv kraft

2/7, 2014 kl. 23:48

Med hjälp av högteknologisk utrustning är det nu möjligt att testa om träning för styrka och kraft ger önskvärda resultat.

  • 1080 Map Quantum tester träning

1080 Quantum är en multimaskin för effektiva tester, träning och rehab. Maskinen bygger på robotteknologi som gör att det med hög precision går att mäta styrka, uthållighet och explosiv kraft i alla funktionella övningar.

I en knäböj kan maskinen ge rätt belastning i alla vinklar. Längst ner i botten är belastningen låg för att sedan registrera maximal styrka i slutläget.

Några enstaka repetitioner i veckan är det som behövs för att träna benen optimalt. Vid belastade hopp mäter 1080 Quantum den totala effekten och skiljer på utvecklad kraft från höger och vänster ben. Att kunna mäta funktionella rörelsemönster har tidigare varit svårt.

Med hjälp av högteknologisk utrustning är det nu möjligt att testa om träning för styrka och kraft ger önskvärda resultat. Det går också att se om dagsformen är god och att kroppen har återhämtat sej från matcher och tidigare träningspass.

Träning med Quantum 1080 innefattar även rörelseanalys för att att optimera accelerationssträckan vid kast, lyft, drag och snabba förflyttningar.

Maxstyrka, längd och hastighet registreras på displayer och visar tydliga resultat för styrka och utvecklad kraft i varje träningsmoment.

Victor Lejon från Gävle som är fystränare för många duktiga idrottare passade på att slå styrkerekordet i knäböj. Otroligt vilka möjligheter det ger när maskinen varierar belastningen på väg upp och sedan lägger på extra vikt på väg ned säger Victor halvvägs in i träningspasset.

Kurvorna visar stora skillnader på en vanlig knäböj och en knäböj där roboten lägger till och tar bort vikt beroende på var i rörelsen man befinner sej. Det skiljer säkert 100 kg i topp och bottenläget.

När roboten jobbar är belastningen maximal genom hela lyftet. 1080 Quantum är en komplett lösning för tester och träning för alla elitsatsande oavsett sport säger Victor Lejon innan han avslutar passet med att bromsa riktigt tunga vikter hela vägen från toppen till botten.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Veckans mest lästa

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng