Nu är det är dags för alla tävlingsskidåkare att börja sommarträna med skivstång och kort sprint inför den kommande längdskidsäsongen.

Så sent som för 20 år sedan lyste svenska skidåkare med sin frånvaro på gym och i styrketräningslokaler.

HC Holmberg skrev en uppsats på GIH på 90-talet om att det var dags att införa skivstångsträning inom skidåkningen.

Svenska skidåkare blev världspionjärer och skaffade sej ett försprång gentemot andra nationer och HC Holmberg som sedan 2005 är utvecklingschef på Sveriges Olympiska Kommittè är idag världsledande inom längdskidforskningen.

2009 förordnades han till docent och 2010 professor i idrottsvetenskap på Mittuniversitetet och han har byggt upp och haft ansvar för forskningscentrat Nationellt Vintersportcentrum vid samma universitet.

Idag tränar elitåkarna styrka 2-3 gånger i veckan med inriktning på fria vikter och olympiska lyft tillsammans med snabbhetsträning i 10-20 sekunder i maximal fart varannan minut i olika lutningar.

Styrkeövningarna utförs med få repetitioner i varierad hastighet. För att klara av att omvandla nyvunnen styrka till explosiv kraft i skidspåret krävs bålstyrka, god rörlighet och koordination.

Källa: Idrott & Kunskap

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

All Sport & Idrott

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och har varit utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se