Modern hockey bygger på upprepat snabba och explosiva rörelser på planen. Under en match upprepar varje spelare en kort sprint på isen mellan 60-90 gånger.

-För att orka vara upprepat snabb och explosiv är det viktigt att vara rätt tränad för uppgiften.

Förutom stark, snabb och explosiv behöver en modern hockeyspelare ha bra kondition där det beräknade konditionsvärdet för Vo2 max motsvarar en sluttid på 11-12 minuter vid ett 3 km Cooper test.

Att testa konditionsvärdet på hockeyspelare kan diskuteras fram och åter men det visar sig i en amerikansk studie att det är collegespelare med ett högt Vo2 max som återhämtar sig snabbast mellan varje nytt lopp vid upprepade sprinttester på is

-Varje spelare utförde 6 sprintlopp med en arbetstid som i snitt varade i 13 sekunder med 30 sekunders vila mellan loppen.

-Ett bra konditionsvärde går enligt studien att koppla ihop med bra återhämtning mellan varje sprint och liten tidsskillnad mellan bästa och sämsta tiden.

-Konditionen utvecklas mest under tonåren.

Studien visar att den som har bra kondition inte nödvändigtvis är snabbast på isen men att hockeyspelare med bra kondition återhämtar sig snabbast mellan varje sprintlopp och tappar minst fart vid upprepade sprinttester




Har ni testat att spelarna i ditt lag har ett Vo2 max som motsvarar konditionsvärde 60 som Svenska Ishockeyförbundet rekommenderar för att unga spelare ska orka vara upprepat snabba och explosiva under träning och match?

National Strength & Conditioning Association

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1097/01.JSC.0000367171.41100.50