Vid en direkt jämförelse mellan spelare som springer helvarv eller halva varv runt planen är det bara gruppen spelare som blandar 200 meter löpning med 200 meter gång eller lätt jogging som märkbart förbättrar benstyrkan efter löpträning 3 gånger i veckan i 10 veckor.

Samma grupp har också bättre testresultat för kondition och kort sprint efter 10 veckors träning än spelare som springer hela varv i ett långsammare tempo.

Det finns olika sätt att träna och vissa tränare ser det som sin uppgift att göra idrottare på alla nivåer så trötta som möjligt vid varje träningstillfälle.

Att träna någon riktigt trött ställer inga större krav på ledarskap, fingertoppskänsla eller kunskaper i träningslära och leder inte alltid till önskade träningsresultat.

Genom att jämföra två sätt att springa på 400-meters banorna runt fotbollsplanen där en testgrupp springer sig trötta varv efter varv i samma tempo under 30-40 minuter 3 gånger i veckan i 10 veckor med spelare som springer halva varvet i högre tempo och sedan vilar sig pigga genom att gå eller jogga andra halvan av varvet är det spelarna som varvar 200 meter hårt jobb med 200 meter återhämtning som får ut mest av träningen.

Det handlar om att träna rätt när spelare på alla nivåer ska utveckla styrka, snabbhet och kondition. Spelare som springer sig trötta i ett långsammare tempo blir inte starka eller snabba och utvecklar inte konditionen på samma sätt som spelare som intervalltränar med chans till vila på träningen.

FRÅGA:
Är trötthet en värdemätare på ett bra träningspass eller ser ni till att spelare på alla nivåer blir starkare, snabbare och mer uthålliga av fysträning i ditt lag?

National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000002215