Ett bra träningsupplägg för spelare i 15-19 års ålder ska innehålla tester och träning för styrka, kondition och muskulär uthållighet på och utanför isen.

När man mäter kondition med ett Cooper test under säsong är det inte säkert att spelarnas konditionsvärden från årets barmarksträning har förbättrats.

Tvärtom kan konditionen ha försämrats. Att att spela hockeymatcher och köra testcykel i träningslokalen leder inte till någon förbättrad kondition hos unga hockeyspelare under tävlingssäsongen.

Därför ska konditionen tränas på ett effektivare sätt för spelare som utvecklar sin hjärt- och lungkapacitet maximalt i 13-16 års ålder.

Om styrka och snabbhet generellt är matchavgörande i modern hockey är konditionen guld värd när det gäller att ladda om inför nästa byte, träning eller match.

Det blir viktigt för lag som spelar slutspel med många matcher i rad. Under matcherna är det styrka, explosiv kraft och muskulär uthållighet tillsammans med snabb och effektiv skridskoåkning som är direkt avgörande.

Styrkan och den explosiva kraften tränas off-ice och ska innehålla övningar och moment som ger spelaren fördelar på isen.

Spelarnas testvärden för styrka och explosiv kraft försämras ofta under säsong om man inte är noga med att träna maxstyrka och hoppstyrka mellan matcherna.

Ett klokt upplägg för hockey på junior nivå ska utveckla spelarnas kondition och muskulära uthållighet samtidigt med maximal styrka som ska syfta till att förbättra skridskoåkning och närkampsspel.

Är ditt lag starkast och snabbast när det gäller att vara bäst i test under streckstrider, slutspel och finaler eller toppar ni era resultat för uthållighet, styrka och explosiv kraft under sommaren?


National Strength & Conditioning Association


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e31816a59f2