Om kravprofilen för valfri snabb och explosiv sport berättar att en spelare i 16-19 års ålder ska lyfta egen kroppsvikt i bänkpress och göra 6-8 chins och lika många dips med ett knäböjsresultat som motsvarar 1.5 gånger den egna kroppsvikten så gäller det att börja träna styrketräning i tid och att få jobbet gjort.

Med korta styrkepass före annan träning kan spelare som vill bli snabbare och mer explosiva nå kraven för kravprofilen för snabba och explosiva sporter.

Med all information från youtube-klipp och träningsappar, koncept, hemsidor och träningsprogram som vänder sig till redan vältränade individer kan det vara svårt att veta vad som funkar bäst.

Ett bra tips för unga och relativt otränade spelare är att använda enkla träningstester och jämföra resultaten med egna förbundet eller föreningens kravprofil för spel på hög nationell eller internationell nivå. Ta reda på vad som behöver förbättras, börja träna och se till att få jobbet gjort.

Med hjälp av basövningar som bänkpress, knäböj och marklyft kan alla spelare som vill bli starkare för att kunna bli snabbare börja att träna mot kravprofilen för den egna sporten och jämföra resultaten med den nivå som spelet kräver för spelare 16-19 år.

En kastare som Daniel Ståhl som vill tävla i diskus och vinna på internationell högsta nivå lyfter över 300 kg i knäböj och marklyft flera gånger vilket krävs av en diskuskastare i världsklass som vill vara snabb och explosiv i ett fåtal kast på träning och tävling trots att ingen styrkeövning påminner om kaströrelsen i diskus. Maxstyrkan hjälper till att förbättra snabba och explosiva rörelser i alla sporter.

För den som tränar för att kunna vara upprepat snabb och explosiv i hockey eller valfri bollsport handlar det om att var tillräckligt stark för att kunna utveckla snabba och explosiva rörelser utan att skada sig.

Här handlar det om att kunna lyfta mer än sin egen vikt i bänkpress, mer än 1.5 gånger egen kroppsvikt i knäböj och mer än dubbla kroppsvikten i marklyft för den som siktar på att träna och tävla som junior på elitnivå.

Styrketräning ska också användas av unga hockeyspelare och fotbollsspelare för att gå upp i vikt med större och starkare muskler på armar och ben.

Junioren behöver ofta byta viktklass från under 70 kg till plus 80 kg för att kunna fortsätta att träna, tävla och spela matcher på nationell hög nivå.

Ett fyspass för varje ispass är Svenska Ishockeyförbundet recept för att utveckla unga spelare. Här gäller det att planera för 2-3 korta styrkepass i veckan där bänkpress, knäböj eller marklyft kan tränas innan isträningen.

Svaga spelare kommer att bli trötta av träningen men med nyvunnen styrka som motsvarar kraven för ishockey och andra snabba och explosiva bollsporter kommer styrketräning i samband med annan träning att förbättra snabbheten och den explosiva förmågan hos spelarna.

Förutom basövningar som bänkpress, knäböj och marklyft brukar frivändning, chins och dips ingå i kravprofilen för de flesta sporter för att det är ett bra mått på spelarnas atletiska förmåga att utveckla upprepat snabba och explosiva rörelser på och vid sidan av planen.

Om kravprofilen för valfri snabb och explosiv sport berättar att en spelare i 16-19 års ålder ska lyfta egen kroppsvikt i bänkpress och göra 6-8 chins och lika många dips med ett knäböjsresultat som motsvarar 1.5 gånger egen kroppsvikt så gäller det att börja träna styrketräning i tid och att få jobbet gjort.

Träning för nybörjare:
http://www.stack.com/a/a-beginners-approach-to-strength-training?utm_source=Facebook&utm_medium=Social&utm_campaign=Promo

Hur stark ska man vara enligt kravprofilen för din ålder i din sport? Är ni tillräckligt starka för att kunna bli snabbare och mer explosiva när ni tränar?All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se