Ungdomar är extra utsatta för idrottsskador. Särskilt utsatta grupper är enligt samstämmig forskning otränade ungdomar, unga tjejer och den stora gruppen ungdomar som tidigt specialiserat sig på endast en sport.

Ungdomar som tränar styrketräning vid sidan av annan träning utvecklar sina fysiska grundförmågor och håller sig samtidigt skadefria i mycket större utsträckning än unga idrottare som inte styrketränar under uppväxten.

En klinisk granskning av mer än 130 idrottsvetenskapliga artiklar på PubMed och Sport Discus mellan åren 1982-2016 visar att styrketräning kan reducera skaderisken med nästan 70 procent när unga tjejer, otränade individer och tidigt specialiserade idrottare systematiskt tränar styrka tillsammans med mer idrottsspecifik träning.

Slutsatsen att systematisk styrketräning som bedrivs tillsammans med annan träning är både skadeförebyggande och prestationshöjande är sedan tidigare välkänd och det gäller för tränare och ungdomar som befinner sig i någon av riskgrupperna av otränade ungdomar, unga tjejer och tidigt specialiserade idrottare att kombinera olika träningsformer med styrketräning för att minska skaderiskerna på träning, tävling och match.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
 

 

 

 

 

 

 
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1941738117704153?journalCode=spha&