Heat Gävle är den åttonde restaurangen i Sverige och invigdes torsdagen den 8 april. De erbjuder en omfångsrik lunchbuffé med självservering där gästerna själva scannar in sin betalning redan i entrén. Den rymliga restaurangen är på 1000 kvadratmeter och har plats för mer än 200 gäster. Lokalen ingår i en av de tidigare Ericssonbyggnaderna som Fastpartner utvecklar under konceptet Hemsta Works. 

Vad är Heat för någonting?
– Heat är mat som man vill äta och inte bara pratar om, förklarar Daniel. Här vet man att det varje dag serveras vällagad husmanskost och våra gäster skall vara trygga med det. Lunchen är vårt huvudsakliga fokus sedan blir det naturligtvis en del catering som grädde på moset.
Oavsett om du äter fågel, fisk eller mittemellan så finns det alltid något som passar alla. Vi levererar svensk husmanskost av högsta klass och erbjuder våra gäster härliga klassiker som t.ex. pannkakstorsdagar med ärtsoppa.

Hur började den här resan?
– Jag har faktiskt alltid arbetat med lunch. Både som kock, köksmästare och drivit eget sedan 2002. Den första Heat-restaurangen öppnades 2008 i Uppsala då jag tagit över Vattenfalls lunchrestaurang Energikällan. Nästa restaurang var Akademiska i Uppsala 2017. När vi märkte att det fungerade på två ställen så insåg vi att konceptet håller för att utveckla på flera ställen. Så i ganska rask takt har vi nu etablerat oss på flera ställen i Stockholm, Uppsala, Nacka och Arlanda.

Hur kommer det sig att ni etablerat er i Gävle?
– Vi bestämde tidigt att vi skulle börja inom en två timmars radie från Knivsta och Uppsala så Gävle var verkligen ett bra och naturligt mål. Jag har ju haft en del domarkolleger som tjatat och när vi sedan fick otroligt bra dialog med Fastpartner och Terese Bergqvist där visade det sig att vi hade samma tänk. Läget med massor av arbetsplatser i omedelbar närhet är ju fantastisk. Jag måste säga att om det kändes rätt från början så känns det mer än rätt nu. Vi är mycket tacksamma för den respons vi fått.

Vad kommer varumärket och idén till namnet Heat ifrån?
– Den första restaurangen låg ju vid Vattenfall Värme så där fanns ju en kul koppling då vi tog fram den heta logotypen med tallriken och den varma lågan. Så utifrån det utvecklades konceptet när vi sedan strukturerade upp och öppnade flera enheter. Man skall känna igen sig på Heat var man än är.

Vad är din bakgrund inom idrott och utbildning?
– Jag är ju en riktig idrottsnörd i botten vilket jag tror speglas i verksamheterna. Jag spelade både fotboll och ishockey upp i tonåren innan domarkarriären tog över. På gymnasiet så läste jag ekonomi. Sedan var det en domarkollega som tipsade mig om att söka som kock till flottan vid mönstringen till lumpen flottan. Det skulle vara toppen. Det visade sig verkligen vara både kul och lärorikt. Jag fick ju onekligen höra hur maten smakade samt att det kanske inte var bästa idén att laga fiskgryta när det gick flera meter höga vågor på havet första resan till Gotland. Sedan har jag naturligtvis lärt mig massor av duktiga kockkollegor och köksmästare under årens lopp.

Så mycket av filosofin och ledarskapet är hämtat från idrotten?
– Absolut, det är ju det jag bygger det här på. Idrottskunskapen om att vi är ett lag och hur det fungerar. Det går helt enkelt inte att spela utan en vänsterback. Tappar man en position kanske det funkar någon dag men alla är lika viktiga i laget. Det går att klara en halvlek men sett till en hel serie så är man chanslös. Entrévärd, kock eller disk, alla är lika viktiga. Det är nog inte så många som förstår hur organiserat och uppstrukturerat konceptet egentligen är med den dagliga fokusen på kvalitet och att hela tiden förbättras och utvecklas.

Vad är dina personliga styrkor och egenskaper?
– Det jag tagit med mig genom åren är att hela kedjan måste fungera och att alla skall bli sedda. Det krävs många pusselbitar för att bollen skall rulla bra. Missar man bara en enda så rullar det kanske inte alls. Jag är väldigt målmedveten och noggrann att se alla individer i personalstyrkan. När det gäller recept och smaker så har jag tagit med mig mycket hemifrån av mamma och pappa.

Hur ser framtidsplanerna ut?
När det gäller kedjan nationellt så håller vi på att titta på flera städer i Mellansverige. Närmast så öppnar vi i Västerås i oktober. Vi har en hög målsättning och har satt som mål att omsätta en kvarts miljard 2024. Nu har vi skjutit på det ett år på grund av pandemin men i övrigt ligger planen fast. Sedan vill vi ge tillbaka genom att utveckla olika former av samarbeten. Där har vi redan fått en kanonstart här med Brynäs och Gefle IF. Det är ungefär som med god mat - det skall lira både med både hjärnan, hjärtat och magen. Även om hjärtat ibland får ta över! Lokalt här i Gävle är det att bjuda in allt fler Gävlebor att äta riktigt riktigt god husmanskost där vi förädlat goda råvaror till en fantastisk slutprodukt. Det är kul ju fler som hittar Heat!


Om Heat Hemsta
Skolgången 15, 802 57 Gävle
Öppettider
Vardagar 08:00-15:00
Lunch 09:00-14:00
Hemsida https://heatrestauranger.se/heat-hemsta

Här på Heat Hemsta lagar vi all mat från grunden och kryddar med mycket kärlek så du skall känna dig som hemma!
Vår buffé med husmanskost enligt klassiska och moderna tankar erbjuds tillsammans med vår stora och varierade salladsbuffé, vilket gör att du har all möjlighet att äta din måltid precis som du vill.
Utöver lunchbuffén så erbjuder vi även cateringar i alla dess smaker och former.
Beställ fika, lunch eller middag från Heat så levererar vi det dit!
 

Bildtext: Restaurangchef Madeleine Hellman och Daniel Wärnmark utanför Heat-restaurangen i Hemsta, Gävle.