Träning för barn och ungdomar som vill utvecklas i sin sport ska kombinera grenspecifika övningar med allmän träning för rörlighet, balans och koordination under uppväxtåren.

Att kunna hoppa, starta, stoppa och kasta är vad barn ska träna på för att kunna utöva sport med rätt teknik.

I 10-12 års ålder är den motoriska inlärningen som störst och strax innan puberteten ska barn ha lärt sig över 90 procent alla rörelser som kommer att användas i vuxen ålder.

All sport och idrott bygger på att utövarna utvecklar ett rikt och välkoordinerat rörelsemönster. Inlärning av nya rörelser ska ske under hela uppväxten.

Att ändra felaktig teknik som upptår i ungdomsåren till följd av brister i rörelsemönstret är i princip omöjligt.

Ett koordinerat rörelsemönster kräver upprepad träning av standardövningar för den egna sporten tillsammans med grundövningar som förekommer i friidrott, gymnastik, kampsport och dans.

Tränare ska därför se till att barn och ungdomar behärskar all förekommande teknik i sin egen sport och grunden för andra idrotter innan puberteten tar vid.

Barn som inte rör sig tillräckligt eller utvecklar felaktig teknik på träning och tävling under uppväxten kommer att få problem att blomma ut till sin fulla potenial efter puberteten om träningen varit för ensidigt grenspecifik.

Variera träningen så att barnen utvecklar ett rörelsemönster som ger möjlighet att fortsätta med sport i vuxen ålder. Lär barn grunderna i alla sporter istället för att utbilda unga spelare på en position.

Om man tidigt lär sig att utöva sport med rätt teknik och utvecklar ett brett rörelseregister är det lättare att gå från talang i undgdomsåren till en högre nivå.


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se