Tekniska och dess framtid inom fotbollen

24/12, 2018 kl. 11:03

Fotbollen är förfarande en av de kanske mest omtyckta sporterna. Ett fenomen att tacka är tekniken som på senare tid gjort det möjligt att följa det mesta på internet. Men hur ser framtiden ut, och vilka utmaningar har sporten?

Att satsa pengar på sport, inte minst på fotboll är något som vi svenskar har sysselsatt oss med sedan många år tillbaka. Troligtvis är detta något som kommer hålla i sig, inte minst då utbudet blivit större. Parallellt med utbudet har det också blivit mer tillgängligt med teknologins framfart. Ett tydligt exempel är https://www.casinofeber.se/odds-betting som är en av många populära aktörer på marknaden. Man skulle kunna säga att allt inom fotboll går hand i hand – alltså kan antalet människor som ägnar sig åt betting på idrott och sport jämföras med antalet som utövar den.

Ett annat bra exempel som bevisar detta är det nya fenomenet med ”e-sport”. Att utöva e-sport blir populärare samtidigt som att betting på e-sport ökar. Vi har till och med ett inofficiellt landslag inom fotbollsspelet FIFA. Vilket även de flesta stora fotbollsklubbar har. Inom den digitaliserade fotbollen finns flera olika turneringar, bland annat fotbolls VM i FIFA. Denna typ av ”sport” kan ses som en framtid för fotbollsbetting.

Virtuell fotboll

Virtuell fotboll är lite som fantasifotboll som spelas mycket i USA. Detta är en fotbollsvariant där man skulle kunna säga att spelare och lag är påhittade. Dock handlar det om de fotbollsspelare och lag som idag spelar runt om i världen. Systemet är helt digitaliserat och datorstyrt där man i stort sett bettar på oddset på samma vis som en vanlig fotbollsmatch. Den bästa virtuella fotbollen hittar man hos spelbolaget Bet365 vilket kanske inte förvånar många med tanke på att detta är en av världens största spelaktörer. Dock är det inte bara virtuell fotboll som erbjuds, som spelare kan man också betta på virtuell tennis, virtuella hästar och virtuella cykeltävlingar. Att reka en virtuell fotbollsmatch är i stort sett omöjligt, här kan man verkligen säga att det är slumpen som avgör. Det finns ett par olika ligor att spela på, bland annat Premier League, Super League och VM.

Bortsett från att bara betta på eventen kan spelare följa dem med liveresultat. Grafiken liknas vid ett tv-spel och matcherna är precis som när vi ser dem på tv med repriser och dylikt. Dock varar de inte lika länge som en fotbollsmatch utan pågår oftast 5–10 minuter.

Det är inte bara de som är fotbollsintresserade som dras till sporten, man skulle kunna säga att alla som gillar att betta på idrott med all säkerhet kommer att njuta av den virtuella fotbollen. För de som tycker om att titta på fotboll kan detta faktiskt vara riktigt roligt med tanke på de korta matcherna, spänningen som uppstår under dessa 10 minuter är högst intensiv. Oddsen liknar de man ser vid en vanlig fotbollsmatch såväl som att reglerna är likvärdiga.

Fantasy fotboll

Ett annat fenomen som ökar i popularitet inom den svenska bettingen är fantasifotboll. Sporten som funnits i USA i flesta sekel, inom i stort sett alla sporter har kraftigt börjat etablera sig hos de svenska spelbolagen. Man skulle kunna säga att detta är en digital version av världens största fotbollsligor. Hos Svenska Spel har man möjlighet att spela fantasifotboll i Allsvenskan. Då väljer man ut en trupp för att sedan kliva in i ”den riktiga” Allsvenskan och samla poäng. Du väljer ut spelare från de officiella lagen för att skapa landets bästa trupp.

Man kan välja ett par spelare från AIK, ett par från HIF och resterande från MFF, du kan alltså väja och vraka hur du önskar bland lagen i Allsvenskan. Här handlar det om att agera manager och precis som alla managers har du en budget inför säsongen och självklart är de bättre spelarna dyrare än de som är sämre. Med detta sagt förstår vi då att man inte kan ta alla stjärnorna och placera dem i ett lag, det skulle budgeten definitivt inte tillåta.

Framtidens fotbollsbetting

Så vad är summeringen av framtidens fotbollsbetting? Den vanliga bettingen på fotboll kommer med all säkerhet hålla i sig som den faktiskt gjort de senaste 20 åren. Nätbetting, Stryktipset och Oddset kommer hålla sin charm under de kommande åren. Stryktipset har tvingats till ändringar med tanke på konkurrensen från de spelbolagen som finns på nätet, bland annat om man som ensam spelare träffar 13 rätt på Stryktipset är man garanterad 10 miljoner kronor.

Det som troligtvis kommer utvecklas ytterligare är den virtuella fotbollen, exempelvis med VR-glasögon. Tänk dig att man kan sitta hemma i soffan med surroundsystemet och uppleva en fotbollsmatch så som man ser den i en stadion? Och då med tillägget betting är denna upplevelse praktiskt taget oslagbar. Sen har vi ju även fantasifotbollen som börjar etablera sig i Sverige.

Nu har du chansen att agera manager och visa resterande vart skåpet egentligen ska stå!

Monika Svensen

Monika Svensen

Från Olofström, Blekinge

Medlem sedan 2018-09-07

Konsult och författare med bas i Blekinge, Sverige.

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng