I en idrottsförening är det avgörande att spelarna i laget fystränar under tävlingssäsongen och inte bara spelar match för att utvecklas för spel på en högre nivå.

Syftet med idrottsföreningen är att utöva rätt träning för att höja spelarnas prestationsförmåga. Här är det viktigt att mäta resultaten och att utvärdera träningseffekten så att spelarna är tränade för uppgiften enligt kravprofilen som varje specialförbund tagit fram.

Den fysiska träningen går att utöva både ensam och i grupp och spelarna i en idrottsförening lär sig att ta ett stort ansvar för sin egen utveckling för att få ihop vardagen med skola, familj och sport

I en kamratklubb eller kompisgäng är umgänget viktigare än den idrottsliga prestationen även om man säger att man vill vinna varje match. Medans träning hela tiden strävar efter att förbättra prestationsförmågan är fysisk aktivitet utan särskilda krav att jämställa med motion, lek eller rekreation.

I lek och rekreation innebär det att ha roligt här och nu. Syftet är inte att vinna något eller att slå några rekord utan bara att det ska vara roligt och meningsfullt. Leken är alltid frivillig och ställer inget krav på närvaro annat än när tillfället ges.

Knepigt nog finns både idrottsföreningen och kamratklubben med i samma serie oavsett ålder på spelarna. Fenomenet finns högt upp i seriesystemen i alla sporter och leder till att matcher slutar med brakförlust eller rekordvinster för något av lagen.

Idrottsföreningarna tränar och kompisgängen umgås och kommer att mötas minst två gånger i grundserien men slipper varandra när det är dags för streckstrider och finaler. I slutspelet är det oftast bara lag som är tränade för uppgiften som får chans att spela.

Om du är juniortränare eller juniorspelare ska du kolla upp om du tillhör du en kamratklubb eller en idrottsförening.

Det blir lätt fel om huvudtränaren är anställd för att vinna serien när spelarna utövar sport för nöjes skull.

På samma vis blir det svårt för juniorspelare som vill utvecklas genom träning när man spelar i en kamratklubb som inte tränar eller bedriver någon egentlig utvecklingsverksamhet utan fokuserar på att räkna medlemmar, åka buss, umgås och spela match.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se