Enligt Dagens Media förlorar europeiska tv-bolag 36 miljarder kronor årligen på grund av illegala streamingtjänster. Men det är inte enbart mediehusen som förlorar, användarna riskerar att få sina bankkonton tömda och sina identiteter stulna av cyberkriminella.
Illegala tv-tjänster omsätter årligen flera miljarder kronor. Enligt Europol är detta pengar som i slutändan går till organiserad brottslighet. Sverige uppges vara näst värst i hela Europa (efter Nederländerna) när det kommer till illegalt sport- och tv-tittande, enligt siffror från EUIPO – Europas motsvarighet till Patent- och registreringsverket.
Förutom inverkan på mediehusen är den som olagligt strömmar sport online extra exponerad för cyberkriminella. Ofta handlar det om bluffsidor som debiterar dina kreditkort flera gånger, installerar skadlig programvara eller stjäl personlig information som e-post, meddelanden, kontakter, fotografier, dokument och webbläsarhistorik. Det gör användarna av illegala streamingtjänster till det främsta målet för professionella internetbedragare.
Storbritannien har i dagarna lanserat en nationell kampanj för att stoppa illegal streaming. Detta då användarna i allt högre grad faller offer för virus, bedrägerier och intrång/stöld av personuppgifter. Hela 90 % av streamingsajterna är i själva verket bluffsidor där användarna riskerar dataintrång och stulna kreditkortsuppgifter.
Illegala streamingsajter har blivit mer sofistikerade i sitt sätt att lura användarna. Många gånger krävs det att användaren uppger ett kreditkort för att registrera sig på sidan, vilket i sin tur leder till otillåtna debiteringar. Kortet används för olagliga köp och transaktioner som görs via Kina, Singapore, Hongkong och Litauen. Eftersom det är olagligt att använda sig av dessa streamingtjänster har användaren dessutom väldigt liten möjlighet att få tillbaka sina stulna pengar, och kan till och med själv bli åtalad.
Bakom kampanjen står organisationer och företag inklusive den brittiska regeringens immaterialrättskontor, Crimestoppers, Federation Against Copyright Theft (Fact) och Premier League.
Så skyddar du dig mot virus och dataintrång
För att vara säker på att inte råka ut för cyberbrott rekommenderas att alltid titta på sport från lagliga streamingtjänster. Även om det kostar lite extra att prenumerera på en sådan tjänst så betalar du för att försäkra dig om att dina bankkortsuppgifter och identitet förblir oåtkomliga för cyberkriminella. Vissa tv-kanaler erbjuder även ett visst utbud av sport gratis.
Ytterligare åtgärder du kan vidta är att installera en VPN-tjänst som byter din IP-adress. Genom ett VPN kan du även byta servrar till ditt hemland när du är utomlands och på så sätt få tillgång till fler lagliga streamingtjänster. Vissa VPN kommer till och med med ytterligare funktioner. Ytterligare cybersäkerhetsfunktioner kan till exempel skydda användaren från cyberhot, som virus och spårare. De skannar filer under nedladdning, identifierar hot och blockerar dem innan de kan skada din enhet.
Har du redan råkat ut för virus på din dator kan du följa dessa sju steg:
- Ladda ner ett antivirusprogram
- Koppla från internet
- Starta om datorn i felsäkert läge
- Kör en virussökning via programmet du laddat ned
- Följ rekommendationerna i virusprogrammet
- Starta om datorn
- Byt ut dina lösenord