Topplagen i landets högsta liga SHL är de lag som enligt kvällspressen tränar hårdast. Aftonbladet berättar om "stenhårda fyskrav" där Frölundas spelare lyfter två gånger egen kroppsvikt på skivstången i en knäböj.

De stenhårda kraven är i grund och botten vad en professionell idrottsutövare i vilken fysisk sport som helst bör klara av redan som junior. Nu ser det inte riktigt ut så i svensk idrott.

De juniorer som får chansen att spela sport på nationell högsta nivå ligger ofta långt efter i sin fysträning och når inte alltid enda fram trots att speluppfattningen, viljan och inställningen är på topp.

Kravet för maxstyrka i knäböj ska skydda mot skador och lägger grunden för annan träning i syfte att bli snabbare och mer explosiv. I Frölundas fall på isen. För den som inte uppfyller fyskraven för hockey kan en vanlig förmiddagsträning hos ett topplag i SHL upplevas som stenhård för en otränad spelare.

Spelare som är nya för säsongen får ett tufft uppvaknande under sommaren när dom tittar in hos en klubb i SHL som vill tillhöra topplagen efter jul. Det tränas systematiskt efter en röd tråd för att varje spelare ska utvecklas vidare under hösten genom hela säsongen.

Kvällspress och otränade individer upplever det som stenhård träning när det egentligen bara handlar om en vanlig dag på jobbet för en spelare som vill vara på topp inför varje match.

Lägsta kravet för ett högt Vo2 max är ett värde som ska vara klart redan som junior då konditionen är lättast att träna upp. Utan bra kondition blir ett vanligt träningspass stenhårt för den som inte är tränad för uppgiften

Kraven på långa hopp visar att styrkan går att omsätta till explosiva och snabba rörelser. Den som hoppar långt åker i allmänhet snabbt. Rätt fysträning går att översätta till spelet på isen där enkla tester för kort och lång sprint plus tiden till återhämtning stämmer överens med den hockey som topplagen vill spela under en hel säsong.

Som junior är det viktigt att ta reda på hur kravprofilen ser ut för ett topplag i högsta ligan. Är drömmen att en gång få spela som proffs är det lika bra att träna som ett proffs redan under tonåren.

En viktig nyckel i Frölundas verksamhet senaste åren har varit fysprofilen som togs fram för fyra år sedan och som innefattar tio tuffa krav som alla spelare ska efterfölja.

https://www.hockeymagasinet.com/article/hg-pa-hm-frolunda-det-dahlin-gjorde-vill-vi-lara-vidare

Frölundas kravprofil från Aftonbladet 151203
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/hockey/sverige/shl/frolunda/article21875780.ab


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se