Lag och föreningar som följer sin egen eller egna förbundets utvecklingsplan anpassar träningen efter spelarnas ålder och mognadsgrad för att utveckla unga spelares hälsa och prestationsförmåga på sikt.

Flera Svenska specialförbund följer upplägget för LTAD Long Therm Athletic Development som är ett progressivt utvecklingsprogram som beskriver hur barn och ungdomar ska träna för att utvecklas under uppväxtåren.

Barn i 8-12 års ålder ska enligt LTAD lära sig att träna den här sommaren. Att lära sig att träna tar tid och kräver stor noggrannhet från tränarhåll för att barnen ska lära sig alla grundläggande tekniker som används i vuxen ålder.

Ibland händer det att tränaren lägger mest tid på att lära barnen att spela match med för lite fokus på teknikträning så att spelarna inte utvecklar grunderna för rätt löpteknik och tekniker för kast, hopp, start, stopp och snabba riktningsförändringar som ligger till grund för alla bollsporter.

Barnen som utvecklas tidigt och som kan kasta, hoppa, starta, stoppa och springa snabbt med bra teknik ska i 12-15 års ålder enligt utvecklingsprogrammet LTDA fortsätta att utvecklas genom att träna på att träna för att utveckla de tekniker de har lärt sig som unga.

Att träna på att träna läger även grund för unga spelares fysiska förmågor som kondition, styrka och spänst där spelarna följer ett träningsprogram som både förebygger skador och utvecklar prestationsförmågan för att förbereda nästa utvecklingsfas i LTAD som bygger på att träna på att tävla i 16-20 års ålder.

Många unga spelare med bra teknik får ofta chans att ta genvägen förbi träningsfasen och går direkt till tävlingsfasen och tävlar för vinna på en högre nivå i distriktslag och ungdomslandslag utan att vara rätt tränade för uppgiften.

Enligt utvecklingsmodellen för Long Therm Athletic development LTDA är det först när unga spelare har lärt sej att träna och har tränat på att träna mellan 8-16 års ålder som det är dags att träna på att tävla och vinna i sport.

Sportchefer och ungdomsansvariga tränare som följer en bra utvecklingsplan för långsiktig utveckling av barn och ungdomar enligt principerna för Long Therm Athletic Development LTAD tränar på att träna när barnen är små och vet när det är dags för redan tekniska och vältränade unga spelare att träna på att tävla och tävla för att vinna match.

När börjar ni att träna barn och ungdomar på att tävla och vinna i din förening. Har era unga spelare lärt sig att träna och tränat på att träna eller spelar ni för att vinna varje match och turnering?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se