Barn i 6-8 års ålder ska under lekfulla former öva sig på att springa fort med rätt teknik och att utföra grundläggande moment som förekommer i alla sporter.

Att lära sig att springa, hoppa, kasta, kicka, passa och ta emot en boll är färdigheter som ska behärskas redan när barnen är 6-8 år gamla.

Många bollsporter bygger på att spelarna är upprepat snabba under korta perioder. En kort arbetsperiod rör sig om enstaka sekunder där spelarna springer 10-20 meter i maximal fart och vilar sig mellan varje nytt försök.

Träningskvoten anger förhållandet mellan arbetstid och vila där unga och otränade spelare behöver mycket längre viloperioder än vältränade barn och ungdomar med utvecklad löpteknik.

Barn som lärt sig att springa som små kan lätt träna upp snabbheten i 10-12 års ålder när det är som lättast att förbättra löptekniken under den motoriska guldåldern.

-Barn som lär sig att röra sig snabbt och obehindrat har lätt att att utöva olika former av sport senare i livet.

-Barn som inte tränar snabbheten i tidiga år får det svårt att hitta en passande sport för spel på lite högre nivå när kraven på upprepad snabbhet ökar i tonåren.

Snabbheten ska tränas med en träningskvot på 1:20 som betyder att 10 meter ska springas på 2 sekunder samtdigt som vilan mellan varje nytt 10 meterslopp ska vara 20 gånger arbetstiden.

10 x 10 meter 2 gånger i veckan kan vara en bra träningsdos för små och relativt otränade spelare som vill lära sig att bli upprepat snabba i sin sport. Med tillräckligt lång vila tränas snabbhet på pigga ben.

Med en träningskvot på 1:10 fortsätter spelare som redan lärt sig att springa fort att utveckla snabbheten med 10 x 10 meter ett par gånger i veckan. Det innebär att vilan nu är 20 sekunder istället för 40 sekunder efter en arbetsperiod strax under 2 sekunder.

Ungdomar från 12-13 års ålder som passerat puberteten kan sedan använda 10 x 10 meter sprint för att förbättra uthålligheten med en träningskvot på 1:6 där arbetstiden ligger under 2 sekunder på 10 meter och under 3 sekunder på ett 20 meterslopp. Vilan mellan varje kort sprint ska då vara minst 6 gånger så lång och hamnar då runt 12-15 sekunder.

Vältränade unga spelare i 13-16 års ålder som redan kan springa snabbt med rätt löpteknik kan jobba med en kvot som motsvarar 1:10 och 1:6 kan fortsätta att jobba med 10 x 10 meter med en kvot på 1:4 där vilan efter 2-5 sekunders arbete uppgår till 8-20 sekunder för att utveckla förmågan att kunna vara upprepat snabb på planen.

Hur utvecklar ni snabbheten hos unga spelare i eran förening. Kollar ni klockan så att vilotiden är den rätta eller kör ni bara på tills alla är trötta?

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://journals.lww.com/nsca-scj/Fulltext/2014/08000/Strength_and_Conditioning_for_Soccer_Players.1.aspx