Tränare låter unga spelare välja bort Knäkontroll

18/7, 2018 kl. 09:17

Trots enkelheten och effektiviteten går arbetet trögt med att få fotbollstränare runt om i landet att få unga spelare att använda Knäkontroll i träningen.

Varje år anmäls cirka 800 knäskador från dam- och flickfotbollen till Folksam. I åldrarna 13-17 år ersätts drygt 100 fotbollsspelande tjejer årligen för knäskaderelaterad invaliditet vilket innebär bestående besvär.

Med hjälp av enkla övningar går det att förebygga allvarliga knäskador hos unga fotbollsspelare på ett effektivt sätt.

Fotbollsspelare som tränar Knäkontroll 15 minuter minst en gång i veckan under fotbollssäsongen minskar risken att råka ut för en korsbandskada eller andra akuta knäproblem.

Trots enkelheten och effektiviteten går arbetet trögt med att få fotbollstränare runt om i landet att få unga spelare att använda Knäkontroll i träningen.

Istället för att träna Knäkontroll för att förebygga knäskador väljer de flesta tillfrågade tränarna att använda träningstiden till att bara spela fotboll.

Det framgår av studien att unga spelare tycker det är trist att göra övningarna och att tränare därför väljer att avstå den skadeförebyggande delen av träningen.

Knäkontrollstudien som togs fram på initiativ av Folksam och Svenska Fotbollförbundet visar att spelare som använder övningarna i programmet löper 64 procent lägre risk att drabbas av främre korsbandsskada jämfört med kontrollgruppen.

En Svensk nygjord studie visar att bara är 25 procent av tillfrågade fotbollstränare som använder Knäkontroll i träningen.

Källa: Idrott & Kunskap


Appen Knäkontroll är gratis och går att ladda hem från Folksams hemsida.

http://media.folksam.se/sv/2012/11/16/nya-gratisappen-knakontroll-minskar-risken-for-allvarliga-knaskador-hos-flickfotbollsspelare/


All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer