Vad du än tränar för har du garanterat lagt upp någon typ av träningsprogram. Till detta är det ganska vanligt att kombinera träningen med ett kostprogram för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Det kan vara lite svårt att lägga upp ett bra kostprogram som passar dig. Du kan såklart ta hjälp av en dietist. Kosten påverkar dina träningsresultat mycket.

Riktad eller allsidig träning

Hur du lägger upp ditt träningsprogram är en individuell sak. Det träningsprogram som passar en, passar inte en annan. För att få så mycket ut av träningen som möjligt är det ju också viktigt att träningen är rolig. När träningen är rolig blir det bättre resultat och chansen att håll i träningen ökar.

Om det är styrketräning som är det huvudsakliga träningssättet finns det många sätt att lägga upp den träningen på. Vanligaste är att samla muskelgrupper och ha en något mer riktad träning mot just de muskelgrupperna som är planerad för dagen. Detta gör att du kan få bra resultat. Hur som helst skall du komma ihåg att ha med benen i ditt träningsprogram. Titta här för inspiration till benövningar.

Om du ska ha en riktad eller allsidig träning påverkas ju såklart till stor del av syftet med träningen. Är träningen bara för hålla dig frisk är det en anledning god nog för att röra sig. Då bör ett träningsprogram vara riktat mot lite styrka, lite kondition och få arbeta med hela kroppen. 

Elitsatsning

Är din träning på en satsning mot elit har du sannolikt även ett team runt dig som hjälper dig med din träning. Då kan det vara frågor som när bästa tiden för återhämtning är och vilken kost som bidrar bäst till din utveckling. För att få bästa resultat är det även här viktigt att se till att träningen är rolig.

Träning för att nå en elitnivå kräver mycket av dig. Stor disciplin, hårt arbete och en god inställning. För att skilja sig från övriga världen krävs det att du gör mer och tränar hårdare än den som du tävlar mot. Detta är också en sak många tappar bort på vägen.