En nygjord träningsstudie visar att förmågan att utföra ett korrekt utfallssteg och en djup knäböj med händerna sträckta över huvudet i en over head squat hjälper unga spelare att utveckla fysiska färdigheter som reaktiv styrka, snabbhet och spänst på och vid sidan av planen.

Over head squat, utfallssteg och plankanövningar är lågintensiva träningstester och kan användas som uppvärmning, träning och nedvarvning efter annan träning för att påskynda återhämtningen.

Funktions och rörlighetstester ska användas från 10-12 års ålder när rörligheten för ben och överkropp normalt avtar. Utfallssteg och over head squat testar och tränar böj och sträckförmågan i fotleder- knäleder och höftleder som underlättar snabba och explosiva rörelser.

Plankanövningar hör till gruppen antirotationsövningar som på ett enkelt sätt testar och tränar bålstyrka och bålstabilitet hos barn och ungdomar i utvecklingsbar ålder.

Resultaten av rörlighetstester för baksidan av låret kan tillsammans med tester som over head squat, utfallssteg och plankanövningar kopplas ihop med tester som mäter prestationsförmågan vid start, stopp, hopp och snabba riktningsförändringar hos unga fotbollsspelare i 11, 13 och 16 års ålder.

Rörlighetsträning ska tillsammans med funktionsövningar som mätbart utvecklar stabilitet, styrka och spänst ingå i alla träningsupplägg som som vänder sig till alla barn och ungdomar före, under och efter puberteten.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

https://www.researchgate.net/publication/262610206_Relationships_between_functional_movement_screen_scores_maturation_and_physical_performance_in_young_soccer_players