Trappträning är en populär träningsform för unga spelare som tränar i olika idrottshallar runt om i landet. Skivstångsträning har däremot inte fått fullt genomslag än.

Bland föräldrar, spelare och tränare finns ett inbyggt motstånd till att träna med vikter i samband med hockey och andra lagsporter.

Den förhöjda skaderisken kan vara ett av flera argument till att inte träna med vikter. Vid en direkt jämförelse mellan skivstångsträning och trappträning för unga spelare är det trappträning som belastar rygg och leder mest.

Den rekommenderade maxbelastningen i knäböj är en till två gånger egen kroppsvikt på stången när spelarna är i 13-19 års ålder. Många tycker att det är alldeles för mycket vikt att belasta sina spelare med i unga år.

Under trappträning är belastningen upp till åtta gånger den egna kroppsvikten i varje steg vilket ställer stora krav på balans, koordination, styrka, kraft och muskulär uthållighet hos spelarna.

Att bära däck eller en jämnstor kamrat på ryggen uppför backar och trappor ökar belastningen ännu mer och hindrar spelarna från att röra sej obehindrat med rätt teknik.

Det är nu vi som ledare och föräldrar ska fundera lite extra och ställa oss frågan vad syftet med tappträning för unga spelare är och om spelarna är starka och stabila nog att hantera 6-8 gånger kroppsvikten upp- och nedför trapporna.

Tränare som vill kunna nyttja trappstegen i idrottshallen för att utveckla explosiv kraft och uthållighet hos sina spelare ska börja med att säkerställa grundkraven för rörlighet, styrka och tekniskt utförande innan det är dags att vässa formen med hjälp av trappträning i sann Rocky-anda.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se