Trots att utvecklingsfönstret för styrkeutveckling hos flickor och pojkar är som störst i 11-13 års ålder har många träningsanläggningar och gym satt en åldersgräns på 16 år.

Det gör att många ungdomar missar att träna styrketräning under den tid i livet som det är som allra lättast att bli starkare och uthålligare av anpassad styrketräning.

Många ungdomslag tränar styrketräning med den egna kroppen som enda motstånd för att det inte finns tillgång för ungdomar att träna styrketräning med skivstång under sakkunnig ledning.

I de fall det finns en träningsanläggning som erbjuder träning för mindreåriga i målsmans sällskap är det ändå inte säkert att barn och ungdomar ges möjlighet att träna på gym av kostnadsskäl.

Man väljer helt enkelt egna kroppen som motstånd eller ingen styrketräning alls av praktiska och ekonomiska skäl och tränar på annat än vad som ska tränas av barn i utvecklingsbar ålder när utvecklingsfönstret för styrkeutveckling står vidöppet strax före och under puberteten.

I en jämförande studie gjord på otränade ungdomar i 14-15 års ålder tränar en av två grupper rörlighet och styrketräning med den egna kroppen som motstånd två gånger i veckan.

Den andra gruppen tränar på samma sätt och lägger till två pass styrketräning med fria vikter varje vecka.

Före och efter träningsperiodens slut testas båda träningsgrupperna med höga och långa explosiva hopp, 5 och 20 meter sprint medicinbollkast och max antal armhävningar för att mäta hur effektiv träningen blir när otränade ungdomar tränar styrketräning med eller utan fria vikter.

Resultatet av studien visar att otränade ungdomar i 14-15 års ålder förbättrar sin förmåga att springa snabbt och hoppa högt och långt på ett effektivare sätt när rörlighetsträning och styrketräning med egen kropp som motstånd kompletteras med skivstångsträning.

http://www.sportidrott.se/articles/view/styrkeokningen-ar-som-storst-i-11-13-ars-aldern

Tränar ungdomarna i din förening styrketräning med egna kroppen eller fria vikter för att bli starka, snabba och explosiva eller tränar ni ingen styrketräning alls?

All Sport & Idrott

National Strength and Conditioning Association


Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001992