Det kan tyckas galet, men för att få den bästa möjliga starten och för att få ut det mesta av sporten måste du ta hänsyn till detta under köpprocessen. Det är en riktig djungel att leta runt bland uppblåsbara Stand Up Paddle brädor. Det finns många alternativ och olika modeller, alla med sitt eget syfte. Det är därför en bra idé att tänka på vilken typ av surfing du vill utöva innan du rusar ut och köper en uppblåsbar SUP-bräda.

Steg för steg guide

Du ska nu köpa en uppblåsbar SUP-bräda. Därefter blir det också ett klokt beslut att skaffa en våtdräkt och en så kallad impact vest. När du investerar i en Stand Up Paddle bräda kan du lika gärna börja leta efter en våtdräkt. Våtdräkten är en viktig del för surfare, och du kommer inte att kunna undvika det. Det är ett måste. Våtdräkten håller dig varm på dagar då det är molnigt eller kallt – eller dagar då du åker på en längre tur med vänner eller familj.

Du behöver inte lägga flera tusen kronor på en våtdräkt, men se till att du får en i god tjocklek som kan användas under större delen av sommarhalvåret när behovet är där. Den måste kunna täcka de vanliga behoven. Dessutom är vår tydliga rekommendation att du alltid köper en våtdräkt med långa ärmar och ben.

Förutom våtdräkten måste du också ha en säkerhetsväst som även går under benämningen impact vest. En impact vest säkerställer flytkraft när du är på vattnet, men håller samtidigt värmen och fångar upp eventuella stötar om du skulle falla hårt eller landa fel i vattnet. De flesta människor som Stand Up Paddle surfar rekommenderar att ha på sig en impact vest. En impact vest har betydligt mer rörlighet och flexibilitet, vilket är trevligt när man rör sig på vattnet med fart över ytan och snabba paddeltag. En impact vest är inte bara en fråga om säkerhet på vattnet. Den skickar också en bra signal till alla andra surfare. En väst är ett lagligt krav och ett måste.

Alla surfare oavsett erfarenhet använder en leash-line som en del av säkerheten. En leash-line försäkrar dig om att oavsett vad som händer och vilka väderförhållanden som kan uppstå kommer din utrustning aldrig att blåsa bort. Detta kan vara på dagar då vindhastigheten ökar kraftigt eller om vågorna plötsligt blir stora. Leash-linen är ansluten till din uppblåsbara SUP-bräda och din fotled. Det är en garanti på att du alltid har din SUP-bräda nära tillhands om du hamnar i vattnet.

Nu kommer du så småningom att vara redo att ge dig ut på vattnet. Vi har gått igenom behoven och kraven som finns innan du surfar på en uppblåsbar SUP-bräda! För mer information.