Erektionsproblem innebär helt enkelt ett tillstånd där du har svårt att få eller behålla en tillräckligt fast erektion för att kunna genomföra samlag. Detta kan påverka självkänslan, relationer och övergripande livskvalitet. I denna text ska vi gå igenom vad erektionsproblem är och vilka behandlingsalternativ som finns.

Vad är erektionsproblem?

Erektionsproblem kan vara tillfälliga eller långvariga och orsakas av en mängd olika faktorer, både fysiska och psykiska. När blodflödet till penis ökar till följd av sexuell upphetsning så uppstår det en erektion. Då är det blodkärlen i penisen som vidgar sig och svällkropparna fylls med blod och detta gör penisen styv. Om denna process störs, så kan det leda till erektionsproblem. Vad som orsakar detta kan ha att göra med olika saker. Det kan till exempel handla om fysiska orsaker, psykiska orsaker eller livsstilsfaktorer.

Fysiska orsaker

Dessa innefattar hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, fetma, hormonella obalanser och neurologiska tillstånd som Parkinsons sjukdom eller multipel skleros. Skador på penis, ryggraden, prostatakirurgi eller andra kirurgiska ingrepp kan också påverka erektionsförmågan.

Psykiska orsaker

Stress, ångest, depression, och relationsproblem kan alla bidra till erektil dysfunktion. Prestationsångest och rädsla för att misslyckas kan skapa en ond cirkel där ångesten i sig orsakar erektionsproblem.

Livsstilsfaktorer

Rökning, alkoholmissbruk, drogmissbruk och en stillasittande livsstil kan negativt påverka blodcirkulationen och bidra till erektionsproblem.

Behandling av erektionsproblem

En behandling av erektionsproblem börjar oftast med att en läkare identifierar de underliggande orsakerna och ger förslag på att behandla dessa underliggande orsaker. Det kan till exempel vara så att du behöver göra en livsstilsförändring. Det kan handla om att du behöver införa regelbunden motion, en balanserad kost, viktnedgång vid behov, att sluta röka, och att minska alkohol- och drogkonsumtion. Det kan även handla om att du behöver lära dig hantera stress samt säkerställa att du sover tillräckligt.

Om psykiska faktorer spelar en roll kan samtalsterapi, kognitiv beteendeterapi (KBT) eller sexterapi vara till hjälp. Att arbeta med en terapeut kan hjälpa till att minska ångest, förbättra självkänslan och lösa relationsproblem som kan påverka den sexuella funktionen.

Om låga nivåer av testosteron är orsaken till erektionsproblemen kan hormonbehandling vara ett alternativ. Detta kan innefatta testosteroninjektioner, geler, plåster eller andra former av testosteronersättningsterapi.

Medicinska behandlingar

Det finns flera medicinska behandlingar tillgängliga för att hjälpa män med erektil dysfunktion. Några av dem kan du hitta på https://www.kearty.com/se. Mest kända är PDE5-hämmare, såsom sildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), och vardenafil (Levitra). Dessa läkemedel fungerar genom att öka blodflödet till penis, vilket hjälper till att uppnå och bibehålla en erektion. De tas vanligen en timme före sexuell aktivitet och är effektiva för många män.

För de män där inte orala mediciner fungerar finns det andra typer av behandlingar. Alprostadil är en medicin som kan injiceras direkt i penis eller placeras som ett suppositorium i urinröret för att framkalla en erektion. Vakuumpumpar, som skapar ett vakuum runt penis och drar blod in i den, kan också vara ett alternativ. Efter att en erektion har uppnåtts, placeras en ring runt penisens bas för att hålla blodet kvar och upprätthålla erektionen.

I sällsynta fall kan kirurgi vara nödvändigt. Detta kan inkludera kärlkirurgi för att reparera skadade blodkärl eller implantation av en penisprotes. Proteser kan vara halvstyva eller uppblåsbara, vilket ger mer flexibilitet och naturligare känsla.