Backträning är en vanlig träningsform som trots sin popularitet bland tränare för hockeylag i alla åldrar fått lite uppmärksamhet av idrottsforskningen.

En studie från förra året tittar närmare på vilka effekter som backträning har i jämförelse med vanlig intervall-träning.

Testgruppen bestod av redan vältränade idrottsutövare med konditionsvärde 60 i snitt som motsvarar en sluttid snabbare än 12 minuter på 3 km Cooper test .

Ett Cooper test under 12 minuter är för övrigt ett av kraven som Svenska Hockeyförbundet ställer på sina spelare i kravprofilen för spel på junior och senior nivå.

Träningsgruppen utförde två typer av träning i form av 12 intervallpass under 6 veckor i syfte att förbättra deltagarnas uthållighet.

Både backträningsgruppen och intervallträningsgruppen förbättrade sina testresultat när det gäller att springa fort fram till utmattningsgränsen.

Backträningsgruppen förbättrade sina testresultat med 30 procent medan gruppen som tränade intervaller på plan mark ökade sin kapacitet med 60 procent.

När det gäller att förbättra uthålligheten hos redan vältränade individer är intervaller i marknivå med stöd av denna studie ett bättre alternativ än backträning.

1. I backen går det inte att vara lika snabb och bensvaga spelare orkar inte hålla hög fart i motlut tillräckligt lång tid för att kunna utveckla nya träningsresultat.

2. Tempot blir lägre och löptekniken förändras med kortare steg och en kraftigt framåtlutad överkropp med sämre andning till följd.

3. På plan mark utvecklas bättre träningsresultat när spelarna orkar hålla högre fart under längre tid med bättre löpteknik.

Hur tränar ditt lag för att bli uthålligare, starkare och snabbare till nästa säsong? Blir ni bara trötta av träning eller får ni önskade resultat?


National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se


doi: 10.1519/JSC.0b013e3182736923