Med hjälp av motion ökar hjärtats styrka och blodcirkulationen förbättras tillsammans med blodfetter samt blodsockerregleringen. Även immunsystemet och muskulaturen förstärks avsevärt vid motion. Att motionera regelbundet minskar risken att drabbas av hjärtkärlsjukdom som idag är Sveriges vanligaste folksjukdom och som årligen tar många liv. Förutom att den fysiska hälsan förbättras vid motion sker även stora psykiska förändringar. Vid regelbunden träning ökar hjärnans förmåga att fokusera och koncentrera sig. Motion frisätter även endorfiner i kroppen som dessutom sänker kroppens stress och oroskänslor vilket motverkar depression och ångest. Sömnkvaliteten är också något som förbättras vid regelbunden träning.

Det finns många olika sätt att röra på sig, en del föredrar att springa och andra att ta raska promenader. Att träna mer statisk träning med vikter på gymmet är också bra motion som får igång kroppen och gör nytta. Det viktigaste är inte hur du tränar utan att du tränar. Svenska myndigheten rekommenderar att vuxna personer bör vara fysiskt aktiva i minst 30 minuter dagligen. För att uppnå fullgod effekt bör den fysiska aktiviteten vara pulshöjande.

Allt fler företag har börjat få upp ögonen för hur motion påverkar anställda och hur fysisk träning kan bidrar till ett förbättrat arbetsliv. Att arbetsgivare väljer att erbjuda sina anställda ett gymkort blir allt vanligare och en del har till och med börjat införa träningspass under arbetstid för att få sina anställda att röra på sig regelbundet. Under senare år har även deltagande i företagsevent och tävlingar med fokus på motion och hälsa blivit populärt för företag och deras medarbetare. Idag finns det många motionslopp och tävlingar som riktar sig till olika branscher. Ett av dem är Finansloppet där aktörer inom bank, försäkring och finans deltar. Eventet har sedan start vuxit och lockat till sig andra affärssegment, också. I årets event deltog många fintechföretag, däribland Credway som driver https://www.credway.se/

Många av finansbolagen är återkommande aktörer som engagerar och utmanar sina anställda. Engagemangen syns hos både stora som små företag.

Ett annat populärt lopp där både företag och privatpersoner kan delta är Blodomloppet som är sveriges största motionslopp och årligen arrangeras i omkring 17 orter runt om i landet. Intresset för motionslopp är stort och har blivit ett vinnande koncept eftersom det fungerar som både ett team building event och som ett sätt att knyta nya kontakter. Men samtidigt också främjar en positiv bild och sammanhållning kring hälsa och motion även till vardags. Ur hälsosynpunkt är den regelbundna träningen en mycket positiv utveckling som uppmanar till långsiktig hållbarhet och bidrar till friskare personal och mer fokuserat arbete under arbetstid.

Mer om finansloppet kan du läsa här: https://www.finansliv.se/evenemang/finansloppet-2019/

Det finns också en bra sammanfattning om Blodomloppet på den här sidan: http://blodomloppet.se/