Magnus Sundquist förlänger med Brynäs IF

Brynäs IF förlänger med sin tränare Magnus Sundquist. Han och assisterande tränare Mikael Holmqvist har skrivit kontraktsförlängningar på 2+1 respektive tre år.

— Det känns jättebra att få förtroendet att fortsätta, säger Sundquist.

Magnus Sundquist kom till Brynäs som assisterande tränare inför säsongen. I november tog han över huvudansvaret på temporär basis.

Nu står det klart att han får uppdraget permanent.

— Det var ett privilegium att komma hit från början och när jag fick frågan att ta över för tre månader sen var det självklart att tacka ja. Och att få förtroende att fortsätta känns jättebra, säger Sundquist.

52-åringen från Umeå har skrivit på ett tvåårskontrakt som håller honom i Brynäs över säsongen 2020/21. Dessutom finns en option på ytterligare ett år.

— Vi har fått ihop gruppen på ett fantastiskt sätt. Det tränas på en enormt hög nivå varje dag och det är en otroligt dedikerad grupp nere i omklädningsrummet som har förstått att märket på bröstet är nummer ett, oavsett om man är från Sverige, USA, Tjeckien eller Finland, säger han.

En av Sundquists styrkor är att få gruppen att arbeta åt samma håll till sin yttersta förmåga. Att med hjärta ge allt man har för laget. Eller just så som han själv kallar det, ”märket på bröstet”.

— Det är ingen tillfällighet att vi täcker flest skott i ligan utan det är något vi kräver av våra spelare. Det blir likadant när vi tar hit spelare framöver. De ska veta vad som krävs. Som spelare måste man gå in och göra jobbet som krävs utan puck för att ditt lag ska kunna vinna matcher, berättar han.

Tidigare har han varit tränare i Hvidovre och Rödovre i Danmark, Stjernen i Norge samt i Tingsryd. Det finns många likheter mellan de olika klubbarna och Brynäs, menar han.

— Dagligen är det samma problemställningar med spelarna här och i de andra lagen. Vuxna spelare, talanger, importer och så vidare. Diskussionerna är samma och jag hade aldrig tackat ja till Brynäs för tre månader sen om jag inte visste vad jag håller på med och visste vad det innebär. Och hade jag inte vetat det hade jag definitivt inte tackat ja till två år till nu.

Efter att Sundquist tog över som huvudtränare 4 november har Brynäs plockat poäng i 18 av 24 matcher. Däremot har laget fått kritik för att göra för få mål. Efter 39 omgångar har laget producerat minst antal mål i hela SHL.

— Vi vet om att spelet stundtals sviktat och även om vi har ett lag som gör mycket bra så behöver vi få mer utdelning framåt. Vi gör för lite mål och skapar också för lite chanser för att kunna göra fler mål.

Vad gör dig till rätt person att leda Brynäs in i framtiden?

— Att vara ledare idag handlar om så mycket mer än bara det som händer på isen. Man måste också se till helheten. Spelarna vet vad de får av mig och var de har mig. De vet vad jag kräver och att det finns en plan på saker som med tydlighet drivs veckovis. Sen ska det också vara nära till skratt, för det ska vara roligt att komma till jobbet.

Tanken är att Sundquist tillsammans med Brynäs sportdirektör Andreas Dackell och en framtida sportchef ska arbeta med att utforma spelartruppen.

— Det är huvudtränaren som har spelarna dagligen och går det dåligt är det också han som får ta smällen. Då är det bättre att han får vara med och påverka kring vad vi behöver och inte behöver och om det är spelare som är rätt att representera Brynäs, säger Sundquist.

”Dacke” är nöjd med sin senaste rekrytering.

— Magnus är för mig en person som är jäkligt trygg i sig själv. Han har ett tydligt, rakt och ärligt ledarskap gentemot spelarna. Han talar om vad han kräver av spelarna varje dag – och jag tycker att hans kanske bästa egenskap är förmågan att få ihop en grupp. Han får ihop en grupp där alla jobbar till 100 procent och accepterar sina roller. Han är bra på att se alla spelare och lyfter människan bakom spelaren, så att personen kan prestera på ett bra sätt, säger Dackell:

— Han har haft ett par månader nu där han visat vad han går för och vi har hunnit lära känna varandra. Jag tycker att det känns jättebra inför framtiden.

Samtidigt som Dackell förlängt med Sundquist har han även gjort klart med huvudtränarens högra hand, assisterande tränare Mikael Holmqvist. Den tidigare J18-tränaren har skrivit på ett treårskontrakt.

— Han kommer från våra egna led och vi tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb för oss från juniortiden till nu. ”Honken” är precis som Magnus en person som är trygg i sig själv och sitt ledarskap. Han sprider ett lugn till spelarna och han och Magnus har verkligen klickat och kompletterar varandra väldigt bra. Det känns jättekul att släppa fram en tränare från de egna leden som verkligen tar för sig och kommer att fortsätta växa med uppgiften tillsammans med Magnus, säger Dackell.

Holmqvist ser fram emot möjligheten att fortsätta arbetet.

— Jävligt kul. Det känns hur bra som helst att få förnyat förtroende och ännu bättre att skriva på för tre år. Det är en trygghet. Det ska bli roligt och spännande att vara med här på den här resan med ”Dacke” och Magnus, säger 42-åringen från Hofors.

Hur är ditt samarbete med Magnus?

— Jättebra, vi kompletterar varandra på ett bra sätt och vi trivs bra ihop. Det känns jäkligt bra det här.

Läs mer om Brynäs IF här https://www.brynas.se

Redaktionen effectplus.se

Redaktionen effectplus.se

Medlem och publicist i Yodo Network

Redaktionen på effectplus.se läger upp vissa evenamang och trådar i gruppen som vi tror kan vara av allmänt intresse. Dessu...

Publicera
Mer läsning
Vad vill du läsa?
Facebook
Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer