Blir statisk stretching helt omodernt i framtiden
2/4, 2017 kl. 19:40Ian Shrier redaktör för Clinical Journal of Sports Medicin med över 70 publicerade studier i etablerade och vetenskapliga tidskrifter tror att statisk stretching i sin nuvarande form är på väg bort från tävlings och elitidrotten inom bara några år.
Tvärtom visar resultaten på avtagande styrka, minskad kraftutveckling och lägre hopphöjder för den som innan träning eller tävling använder stretching i sin uppvärmning innan prestation
Ett sätt att ersätta stretching är att töja musklerna med olika typer av utfallssteg och utfallsgång. Mycket av den rörlighet som behövs för en särskild gren, uppnås under den idrottsspecifika träningen.
Funktionell rörlighetsträning ersätter stretching både före och efter prestation där muskeln bibehåller och förbättrar sin prestanda.
I förhållande till vanlig stretching där samspelet mellan nerver och muskler förändras till det sämre och idrottaren tappar lite av upptränad förmåga att kraftutveckla, hoppa högt, och springa fort.
Det är också oklart om stretching har den skadeförebyggande effekt som gjorde den så populär inom all sport och idrottsutövning på 70-talet fram till nu.
Modern forskning pekar på att stretching i dom idrotter där styrka, kraft och spänst är viktiga faktorer kan ha nedsättande effekt på prestationen.
I fotboll, hockey, basket, volleyboll, innebandy, tennis och andra sporter som kräver styrka och kraft är det därför bättre att utforma en uppvärmningsrutin med funktionella rörlighetsövningar och helt låta bli statisk stretching.
Att vara för rörlig innan idrott kan påverka prestationsförmågan i idrotter som är av uthållighetstyp som löpning och triathlon där löpekonomin försämras.
Studier vid Karolinska Institutet av Björn Alkner, som mäter hopphöjden före och efter stretching visar på lägre hopphöjder både i direkt samband och efter 4 veckors stretchande. I stretchinggruppen minskade hopphöjden i snitt med 4 cm.
-Fortsätter ni att stretcha som på det glada 70-talet eller anpassar ditt lag sig till modern forskning och ersätter stretching före träning och match med utfallssteg och övningar som förebygger skador och förbättrar prestationsförmågan?
All Sport & Idrott
http://www.webcoach.se/pages/view/hockey
Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team
http://www.niclascarlson.se
WEBCOACH
http://www.webcoach.se
TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se
Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438
Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se
Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »