Finns det ett samband mellan skadeläget och brister i ledarskapet?

22/11, 2017 kl. 07:46

Utan ett fungerande ledarskap eller ett ledarskap där spelarna inte är deltagande i processerna som sker runt laget ökar skaderisken markant.

Det goda ledarskapet ska motivera spelarna att prestera match efter match under en hel säsong. Ett gott ledarskap leder gruppen framåt.

Ökat välbefinnande och tillfredsställelse i spelargruppen svetsar samman laget där sammanhållning ger en ökad vilja att göra personliga uppoffringar för lagets bästa.

När ledarskapet inte fungerar ökar stressnivån bland spelarna. Psykosocial oro gör att välbefinnandet sjunker i gruppen som får svårare att prestera när sammanhållning och offervilja för laget sjunker.

Stress till följd av brister i ledarskapet kan statistiskt kopplas till skador som karaktäriseras av långvarigt speluppehåll enligt en översyn av vetenskapliga artiklar i British Journal of Sports Medicine.

http://bjsm.bmj.com/content/early/2017/10/22/bjsports-2017-098001

Tränare kan oavsiktligt utsätta spelare för skaderisk eftersom deras ledarskap misslyckas med att producera ett optimalt fungerande lag.

Relationen mellan stress och idrottsskador kan förklaras av koncentrationssvårigheter och dåligt fokus på huvuduppgiften när det uppstår oro eller splittringar i gruppen.

Utan ett fungerande ledarskap eller ett ledarskap där spelarna inte är deltagande i processerna som sker runt laget ökar skaderisken markant.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng