Mognadsanpassad fys utvecklar unga spelare under hela uppväxten

2/9, 2017 kl. 07:40

Den som vill utveckla unga utövares fulla potential i sin sport ska lägga idrottslig grund i tidig ålder och sedan träna mognadsanpassat under hela uppväxten.

  • www.niclascarlson.se
  • www.niclascarlson.se
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Att påbörja en idrottslig karriär som elitaktiv i de sena tonåren är ofta för sent. Det är helt i sin ordning att satsa på sin sport eller att börja med en ny sport sent i livet om den idrottsliga grunden är lagd i barn- och ungdomsåren.

Med idrottslig grund menas koordination, rörlighet, kondition, styrka, snabbhet och explosiv kraft. Under uppväxtåren uppstår utvecklingsfönster där olika fysiska förmågor är lättare att lära in och träna upp.

När utvecklingsfönstret stänger är det svårare att uppnå sin fulla fysiska kapacitet. All träning för barn-och ungdom ska inriktas på att utveckla rätt saker i rätt ålder genom mognadsanpassad fysträning under hela uppväxten för att inte unga utövare av sport ska hindras från att fortsätta sin idrottsliga karriär på hög nivå som vuxen.

Övergången från duktig ungdom till junior är svår för många och endast ett fåtal får chans att fortsätta med sport på en högsta nivå som vuxen när längd, kroppsvikt och fysisk prestanda inte matchar kravprofilen som senior.

Balans, koordination och rörlighet lägger grund för teknik och snabbhet när barnen är små. Utvecklingsfönstret står vidöppet från 6-8 år för koordinativa rörelser och i 10-12 års ålder är det lättats att bli snabb och lära sig rätt teknik.

Den naturliga rörligheten avtar under samma tidsperiod och rörlighetsträning ska därför ingå som en bärande del i all barn- och ungdomsträning.

I de tidiga tonåren ska konditionen tränas upp och i puberteten när kroppen växer som mest på längden är det lättast att träna upp atletiska kvaliteter då styrka och explosiv kraft är lätt att utveckla.

När kroppen vuxit klart på längden är det dags att växa på bredden. Nu är det lättast att skaffa sig mer muskler på kroppen. Barn- och ungdomar utvecklas olika snabbt och mognaden avgör när utvecklingsfönstren står öppna och när dem stänger.

Den som vill utveckla unga utövares fulla potential i sin sport ska lägga idrottslig grund i tidig ålder och sedan träna mognadsanpassat under hela uppväxten. Den som fått en omfattande idrottslig uppfostran som barn har inga svårigheter att välja en ny sport i de sena tonåren.

Barn som bara tränade som back i egna hockey eller fotbollslaget och glömde bort att samtidigt utveckla sin rörlighet, balans, kondition, styrka och explosiva kraft får det svårare att ta en plats i A-laget eller landslaget när sporten kräver god teknik i kombination med god spelförståelse och utvecklad fysisk.

http://webcoach.se/pages/view/hockey

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng