Barn växer olika fort. I Webcoach Sport rapporterar växande individer sin längd och vikt varje vecka. Under tillväxtsspurten i 13-15 års ålder växer hjärtat och blir nästan dubbelt så stort som hos yngre lagkamrater.

Kärlen växer inte till sej på samma sätt. Det gör att blodtrycket tillfälligt ökar under puberteten och ger ett högre arbetsmotstånd till hjärtat som kan börja utveckla sin pumpförmåga på riktigt.

Det är först nu som uthållighetsträning för barn får avsedd effekt. Innan puberteten är hjärtat för litet och jobbar inte mot något större motstånd eftersom kärlen är för stora och blodtrycket inte ökar av fysisk aktivitet.

Runt själva hjärtat sitter hjärtsäcken. Under puberteten växer även hjärtsäcken och blir rymligare av uthållighetsträning.

Hos barn som inte tränar under puberteten förblir hjärtsäcken trång och det förhindrar utveckling av syreupptagningsförmågan som vuxen.

Den som skaffar sej en rymlig hjärtsäck under de tidiga ungdomsåren får hög träningsbarhet för VO2 max, som är ett värde för syreupptagningsförmågan, under resten av livet.

Det är därför viktigt att träningen håller ett tillräckligt högt tempo och en intensitet som stimulerar hjärtats tillväxt.

Genom att hålla koll på längden och anpassa träningen efter behov och träningsbarhet före, under och efter puberteten kan tränare och ledare öka förutsättningen till prestation och hälsa hos alla barn och ungdomar som tränar.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se