En hel del undersökningar visar att varken statisk stretching eller uppvärmning tycks påverka prestationsförmågan i positiv riktning. Ibland är det även så att gamla vanor försämrar resultaten.

http://sportidrott.se/articles/view/blir-statisk-stretching-helt-omodernt-i-framtiden

I en mindre studie sprang vältränade löpare med riktigt bra kondition på löpband med en puls som motsvarar 90 procent av maxpulsen till utmattningsgränsen var nådd.

Innan loppen använde löparna sig av fyra uppvärmningsprogram för att påverka prestationsförmågan.

Uppvärmningen bestod av 15 minuters vila eller 15 minuters löpning på en intensitet som motsvarar 60, 70, 80 procent av maximal puls.

Trots att löparnas kroppstemperatur förändrades under uppvärmningen som bestod av 15 minuters löpning med en intensitet mellan 60-80 procent av maxpulsen så var det ingen märkbar skillnad oavsett om löparna värmt upp med löpning eller vilat sig i form innan varje testlopp.

Med stöd av modern idrottsvetenskap är det ibland läge att omvärdera gamla tränings- och tävlingsupplägg.

För den som tränar och tävlar för att vinna kan det vara en god ide´att själv testa om den egna uppvärmningsrutinen påverkar prestationsförmågan
innan träning och tävling.

Har du full koll på hur det ligger till?

National Strength & Conditioning Association

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000001970