Allt för låga vätskenivåer hos flera unga idrottsutövare

21/7, 2018 kl. 08:30

En nygjord studie i syftet att kontrollera idrottares vätskebalans visar att alltför många unga idrottsutövare påbörjar en träning eller tävling med så låga vätskenivåer att det kan påverka den idrottsliga prestationen.

  • Niclas Carlson Gävle IFAF
  • webcoach sport hälsa
  • www.webcoach.se
  • www.webcoach.se

Att rutinmässigt dricka vatten före, under och efter all form av träning och tävling är ett sätt att hålla formen och prestationsförmågan fortsatt hög under tävlingssäsongen. Bara en liten vätskebrist kan förändra uthålligheten och förmågan att vara upprepat stark och snabb på träning och tävling.

En nygjord studie i syftet att kontrollera idrottares vätskebalans visar att alltför många unga idrottsutövare påbörjar en träning eller tävling med så låga vätskenivåer att det kan påverka den idrottsliga prestationen.

För att mäta vätsskenivåerna i samband med unga studenters idrottsutövning har forskare tagit urinprover från utövare av bollsport, gymnastik, simning och löpning före, under och efter 90 minuters sommarträning.

Resultatet av studien visar att 9 av 10 unga undersökta utövare av elitidrott på high school nivå har för låga vätskenivåer efter träningen och att 76 procent av eleverna påbörjade träningen med påtaglig vätskebrist.

Viktnedgången i samband med träning på highschool uppmättes till 1 kilo och urinproverna som mäter färg och partikeltäthet i urinen visar att eleverna har låga vätskenivåer under hela skoldagen som försämras under och efter träningen.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0000000000000400

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng