Barnens dåliga kondition är en större hälsorisk än övervikt

3/5, 2017 kl. 08:59

Nedgången i den fysiska hälsan hos barn födda på 2000-talet beskrivs i en vetenskaplig studie som att otränade barns kondition blivit ett större hot för hälsan än den utbredda övervikt bland barn som tidigare forskning handlat om.

  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach
  • Niclas Carlson Webcoach

Testresultaten från de minst tränade 10 åringarna i en klass på 30 personer under 80-talet skulle placera sig topp 5 bland de bäst tränade barnen om man gjorde samma tester och jämförde resultaten idag.

Nedgången i den fysiska hälsan hos barn födda på 2000-talet beskrivs i en vetenskaplig studie som att otränade barns kondition blivit ett större hot för hälsan än den utbredda övervikt bland barn som tidigare forskning handlat om.

Det som i England kommit att kallas för Generation Inactive berättar att en inaktiv livsstil är ett hälsoproblem som är större än övervikt bland barn och ungdomar.

För att fånga upp inaktiva barn rekommenderar forskargruppen att tester som mäter barns fysiska förmåga kopplas ihop med åtgärdsprogram för fysisk aktivitet.

En uppföljning av en tidigare studie gjord på 10-åringar visar att de undersökta barnen nu blivit jämförelsevis tunnare med ett lägre BMI och att prestationsförmågan har försämrats bland både pojkar och flickor.

Pojkar som testades 1998 sprang i snitt 60 x 20 meter. När testerna utfördes på pojkar i samma ålder 2014 klarade testgruppen av att springa 33 x 20 meter.

Tester som utfördes på en Engelsk mile som motsvarar 1.6 km visar att sluttiden har försämrats med 2 minuter mellan 1998-2014. Pojkar och flickor behöver idag runt 10 minuter i snitt på sig för att springa sträckan.

Att mäta konditionen på ett säkert och tillförlitligt sätt är enligt forskargruppen den enskilt viktigaste faktorn för att uppskatta och bedöma hälsoläget och anses vara ett bättre och känsligare mått än både vikt eller BMI.

Kondition är lättast att utveckla med hjälp av fysisk aktivitet och anpassad träning i de tidiga tonåren.

http://sportidrott.se/articles/view/ungdomar-blir-allt-klenare

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438

All Sport & Idrott

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och har varit utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

http://theconversation.com/poor-fitness-is-a-bigger-threat-to-child-health-than-obesity-43653?utm_content=buffer119e1&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng