Det är fystränaren och inte massören som ska förbättra prestationer på junior nivå

18/2, 2018 kl. 12:16

Tidigare har studier gjorda på stretching visat att styrkan och snabbheten försämras av statisk stretching när den utförs innan träning och tävling . Nu visar nygjord forskning att massage på samma sätt försämrar tiden på 60 meter sprint. Med rätt upplägg ska fystränaren och inte massören vara den som förbereder unga idrottare för prestationer på internationell nivå.

Det är inte helt ovanligt att spelare i sena tonåren för första gången möter en riktig fystränare när dom får chans att träna och tävla på landslagsnivå som junior. Tillsammans med fystränaren finns ibland en massör knuten till landslaget som ger massage på plats för att förbättra unga idrottares prestationer.

En nyligen publicerad studie i tidskriften Complement Therapy Clinical Practice visar att massage gör idrottsutövare långsammare på 60 meter sprint i förhållande till idrottsutövare som värmer upp med dynamisk uppvärmning innan loppet.

För att skapa rätt förutsättningar för unga landslagsidrottare att lyckas internationellt ska fystränaren in redan före puberteten i det som kallas elitförberedande träning som förbättrar fysiska färdigheter som rörlighet, snabbhet, styrka och explosiv förmåga som är lättast att utveckla under ungdomsåren.

Tidigare har studier gjorda på stretching visat att styrkan och snabbheten försämras av statisk stretching när den utförs innan träning och tävling .

Nu visar nygjord forskning att massage på samma sätt försämrar tiden på 60 meter sprint. Med rätt upplägg ska fystränaren och inte massören vara den som förbereder unga idrottare för prestationer på internationell nivå.

Hur gör ni i ungdoms- och juniorlandslagen i din sport. Tränar ni elitförberedande för att förbättra den fysiska förmågan eller låter ni massören vara den som gnuggar fram prestationer i ett mästerskap?

Complement Therapy Clinical Practice Feb 2018

IDROTT & KUNSKAP NR 1 2018

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://www.webcoach.se

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll och har varit fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 samt utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson har ingått i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

Niclas Carlson

Niclas Carlson

Från Gävle, Gästrikland

Medlem sedan 2009-05-08

Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor oc... Läs mer

Publicera

Mer läsning

Välj ditt språk

Vad vill du läsa?

Facebook

Nyhetsbrev

Hjälp

Stäng