I en nygjord amerikansk studie från den 14 september i år överväger 6 av 10 tillfrågade ungdomstränare att sluta som tränare på grund av konflikter med föräldrarna.

Flera av de tillfrågade tränarna har mångårig erfarenhet och har själva vunnit titlar i större mästerskap som spelare och tränare.

Av de tillfrågade tränarna tycker över 80 procent att problemen med föräldrarna har förvärrats och aldrig tidigare har utgjort ett större problem.

Bristen på tränare, som fått nog och sagt upp sig till följd av föräldrarnas påtryckningar gör att skolorna inte längre kan bedriva idrottslig verksamhet i samma utsträckning som tidigare.

Skolor tvingas i brist på idrottsutbildad personal ställa in sina idrottsprogram trots att efterfrågan av sport på skoltid är större än någonsin.

Flera ungdomstränare som övervägt att sluta sin karriär berättar hur föräldrarna lägger sig i deras ledarskap och privatliv på ett sätt som får dem att känna oro över framtiden som idrottsledare.

Konflikter, hot och anmälningar har gjort tillvaron svårare för tränarkåren. De mesta problemen handlar om speltid där föräldrar och tränare inte är överens.

Tränarens sätt att leda laget på match skapar också stora meningsskillnader där föräldrarna lägger sig i. Många föräldrar uppträder också enligt tränarna osportsligt på matcher och tävlingar.

Stora problem uppstår när föräldrar framhäver sina egna barn och ungdomar som framtida stjärnor i sin sport och i jakten på bidragsstöd för fortsatt skolgång på ett bättre universitet pressar tränaren på olika sätt.

Tränarna själva blir stressade när föräldrarna vänder sig direkt till skolledningen för att skaffa sig idrottsliga fördelar och känner att skolan av olika anledningar tar föräldrarnas parti.

Tränare som deltagit i studien upplever också att spelarna själva kräver mer men vill offra mindre för att nå framgång.

http://highschoolsports.syracuse.com/news/article/4226454633672476730/syracusecom-survey-high-school-coaches-say-dealing-with-parents-has-never-been-worse/

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se