Hannu Kiviranta - Green Yoga - en passion till livet och människan.
21/10, 2019 kl. 10:39Han har tillsammans med sin hustru drivit Green Yoga under många år. Det är en intressant historia att följa, från storstadspuls till Hälsinglands djupa skogar har han ändrat sin livsstil från då till nu. Idag inspirerar han andra till ett lugnare liv i harmoni.
Här är Hannu Kivirantas resa.
Född som finne, under resans gång mer och mer som kosmopolit. Uppväxt i finska Lappland vid svenska gränsen och inflyttad till Stockholm 1976-06-19 (Kungen gifte sig den dagen).
Berätta om din resa som yogainstruktör,hur började den?
Som verksam inom medicinsk och epidemiologisk forskning var yogan länge väldigt främmande och eftersom det inte på den tiden var bevisbart nyttigt så lockade det inte en sifferbitare. Första kontakten med yoga var 2002 då jag upplevde yogan som en bra metod för avkoppling efter veckans hårda slit med statistiken. Dock upplevde jag även stora svårigheter att kunna varva ner och kunna göra yogaövningar varav många tycktes av mig ganska fåniga. Men på något sätt kände jag effekten av regelbunden yoga även om det begränsade sig till en gång i veckan. Det var som om yogan bearbetade mig på ett långsamt och skonsamt sätt.
Några år gick på det viset, yoga bara som avslappning under en termin då och då. Jag lät det vara på det viset.
Berätta, varför tycker du att yogan är bra för människan, vad har den för inverkan på människan, dina iakttagelser?
Många får lindring eller bot när det gäller kroppsliga besvär (rygg, axlar, nacke)
Många blir lugnare, kan hantera sina känslor på ett bättre sätt
Många blir mer kreativa, mer uttrycksfulla, vågar mer.
Sedan finns det ju numera väldigt mycket forskning när det gäller hur yogan hjälper människor både fysiskt och mentalt.
Berätta om någon resa som särskilt har påverkat dig och din livsstil.
Efter några år med sporadisk yogautövning för att kunna slappna av hände något i våra liv. Vi bodde då i Söderhamn dit vi flyttat kort tid innan från Stockholm där jag bott närmare 30 år. Min fru Anne Marie fick ett oemotståndligt erbjudande på ett uppdrag i Sundsvall. Allt byggde på att uppdragsgivaren skulle skriva ett stort avtal med ett storföretag och hon skulle få bli underkonsult i det projektet. Hon fick konsultuppdraget innan avtalet med storföretaget var klart. Denna innebar att vi köpte en lägenhet i Sundsvall och även jag kom att bo periodvis där.
Det visade sig att projektet som Anne Marie nu var underkonsult för inte blev av. Men nu var vi i Sundsvall och Anne Marie satt på kontoret hos uppdragsgivaren under nio månader med full ersättning men inget att göra. Vi ville då hitta ett ställe i Sundsvall att fortsätta med yogan och kom i kontakt med ett lite äldre par som drev en yogastudio mitt i staden. Det visade sig att de ordnade resor till Indien och vi var intresserade att följa med, Anne Marie dock mest, jag själv gillade inte att resa långt bort. Första året åkte vi inte med dom men bestämde att vi åker 2006 och tillbringar jul och nyår i Indien. Den resan kom att innebära en vändpunkt i livet. Det blev yoga 2 ggr varje dag, en del ayurvediska behandlingar, möte med främmande kultur, utflykter. Både jobbigt men samtidigt givande och något hände på resan som fått långtgående konsekvenser för hela livet.
Direkt bestämde min fru Anne Marie att bli yogalärare och senare (som alltid) kom jag fram till samma beslut. Vi gick tillsammans yogalärarutbildning under drygt ett år och startade sedan vår yogastudio i Söderhamn, Green Yoga.
Fortfarande jobbade jag som konsult med mina uppdragsgivare i Stockholm men bestämde mig att trappa ner den genom att inte ta nya uppdrag. Varje uppdrag som man startade brukade räcka 1–7 år ibland längre så genom att inte ta in nytt så skulle jag få mindre och mindre att göra samtidigt som jag kunde jobba mer med yoga. Inkomsterna sjönk i samma takt men jag blev nöjdare med livet.
Vi har upplevt att uppdraget som inte blev ett uppdrag men som fick oss att flytta till Sundsvall var på något sätt universums sätt att styra oss till Yogastudion i staden och sedan till resan till Indien som resulterade i att vi blev yogalärare.
Där slutar inte den storyn dock. Paret som hade yogastudion och ordnade resor till Indien kom 2015 fram till att åldern börjar ta ut sin rätt och det är dags att sluta med Indienresor och la ut en fråga på FB om någon vill ta över. Vi såg det omedelbart, skickade meddelande till dom och nu är det vi som ordnar resorna till Indien i november/december. I år går vår fjärde resa och nu har vi två olika retreater efter varandra där.
Ytterligare sak som inte hade hänt utan uppdraget som inte var ett uppdrag men som tvingade oss till Sundsvall är att vi i Indien har träffat och lärt känna paret Terry Oldfield och Soraya Saraswati.
Vi har bott på samma hotell under 2 år vilket är hotellet vi kom till första gången 2006. Kontakterna ledde till att vi ordnade två events i Söderhamn på deras Europa-turné till 10 länder, en konsert på teatern och en workshop på Bilda. Allt tack vare en resa till Indien som vi kom på tack vare uppdraget som inte var ett uppdrag.
Sakta men säkert har resan med yogan förändrat livet. Jag lever på annat sätt än innan, jag äter på annat sätt, mina rädslor inför olika saker har försvunnit, jag vågar ta tag i saker på annat sätt, jag har brutit en del beroenden. Även en del fysiska krämpor som min tidigare livsstil orsakat har försvunnit eller mildrats eller så har jag lärt mig hantera dessa.
Vad önskar du ge för effekt på människorna som korsar din väg?
Min fru Anne Marie och jag startade Green Yoga i Söderhamn 2009 på hösten. Vi har varit på tre olika adresser på Kungsgatan och nu finns vi på Bilda på Kungsgatan 12. I början hade vi både yoga och qigong men har enbart yoga nu, dock i tre olika former.
En mer dynamisk och en lugnare. Därtill MediYoga som är anpassad för de som inte kan delta i vanliga yogaklasser. Denna höst har vi yoga från måndag till fredag i Söderhamn. Därtill har vi söndagsyoga i Rengsjö i Bollnäs och yoga för män i Arbrå på måndagar. På fredagar bjuder på fri extra klass med ”Stressa av inför helgen” för alla våra elever.
Utöver yogaklasser ordnar vi olika events runt yogan. Det har blivit halvdagsretreater med yogavandringar, filosofika (yogisk filosofi med fika) vissa lördagar då vi samlas för att diskutera yogisk filosofi. Även retreat med en indisk gästlärare hemma hos samt mantramusik på Söderhamns Teater och på Bilda. Några yogaretreats i Spanien har det också blivit och nu våra årliga retreater till Indien.
Yoga är ett verktyg för hela människan som ger utövaren en balans i kropp, sinne och själ. Det är ingen snabbfix varken för kroppsliga eller mentala problem men genom att tillämpa yogiska verktyg i ens liv kan man skapa balans.
Oavsett och det är fråga om rädslor, aggressioner, känsla av otillräcklighet på mentala planet eller kroppsliga tillkortakommanden som ryggbesvär, knäproblem, ischias, stelhet osv så kan yogan hjälpa en att hantera dessa.
Det är inte frågan om att ”bota” i samma mening som man annars pratar om att bota. Men genom att skapa balans så hjälper man kroppen att bota sig själv. Tex om ens ryggbesvär beror på att man använder kroppen ensidigt och obalanserat så kan yogans medvetenhet och träning som balanserar hjälpa kroppen att bli av med besvären.
Om man har psykiska obalanser tex för att man har fel förhållande mellan arbete och vila eller om man inte har förmågan till vila fast man har tid för det så kan yogan hjälpa till att balansera.
Om du fick ge 3 livsråd – vilka skulle då det vara.
• Var sann mot dig själv
• Lär dig yoga och meditation på ett djupare plan
• Vill du ha förändring, var en förändring!
------------------------------------------------------
CFANYTT
Anna Idell
BILDER
Hannu Kiviranta och Kalle Näslund
Denna artikel är publicerad på All Sport och Idrott via SvenskPress.se.
Se villkor här »